Miért jó neked, ha személyi edződ van?

Mindenki különböző, így nem lehet mindenki számára biztos megoldásokat ajánlani, ezért most a saját tapasztalatomat fogom leírni, arról, hogy én hogyan döntöttem: személyi edzővel vagy csoportos órákhoz csatlakozva jobb-e edzeni?

Mindenekelőtt meg kell említenem, hogy három kisgyermek édesanyja vagyok, ami edzés szempontjából nehezítő tényező. Főleg, hogy ők valóban kicsik (a cikk írásakor 3, valamint 5 évesek és 9 hónapos a legkisebb.) Szülés után az egyik legrosszabb nekem az volt, hogy nem szerettem a tükörbe nézni. Szerintem vagyunk így ezzel páran, nem csak szülés után. Elégedetlen voltam az alakommal. Azt tudjuk, hogy az alakon változtatni csak megfelelő táplálkozással és mozgással lehet. Bár egy jó plasztikai sebész csodákra képes… 😉 A táplálkozás megváltoztatása, ha egyáltalán szükséges, csak döntés kérdése. A mozgás viszont nem csak döntés, hanem szervezés kérdése is. OK, eldöntöttük, hogy mozogni fogunk. 

Hogyan tovább…?

Itt jött mindjárt a fenti mérlegelés, csoportos óra vs. személyi edző kérdéskörben.

Ezeket a jellemzőket összegeztem a személyi edzővel kapcsolatban:

– időben rugalmasan szervezhető
– helyszín rugalmasan szervezhető
– gyerek(ek) velem lehet(nek)
– drágább (???)
– csak velem foglalkozik az edző.

Ezekről pedig a csoportos edzések kapcsán elmélkedtem:
– fix időpont
– helyszín kötött
– gyerek nem lehet velem (kevés kivétellel)
– olcsóbb (???)
– nem csak velem foglalkozik az edző.

Az ár kérdése tipikusan olyan dolog, ami nagyon jó kifogás tud lenni. „Nekem ez túl drága.”
Nézzünk konkrét számokat: egy személyi edzőnek 3000-6000 Ft/óra a díja, a csoportos óráért jellemzően 1200-2500 Ft/óra díjat fizetünk átlagosan. Ez elsőre valóban olcsóbb. De ez csak maga a konkrét óradíj. Ehhez jön még a bébiszitter, ami 1500-2500 Ft/óra. Egy órányi edzéshez minimum 2 órára kell a bébiszittert igénybe venni, mert el kell menni az edzésre és aztán haza. Ha csak ezt a két tételt nézem a legalacsonyabb árakon, akkor is 4200Ft-ot fizettem egy órányi mozgásért.

Ami még nagyon fontos különbség a két óratípus között: a személyi edzésen egyedül vagy, az óra menetét és a terhelést a te igényeidnek és képességednek megfelelően alakítja az edző, plusz odafigyel arra, hogy minden mozdulatod helyes legyen. A saját problémádra kapod a megoldást.

A csoportos órán többen vagytok, különböző erőnléttel, így természetesen nem lehet mindenkinek optimális az óra menete. Magamból kiindulva tudom, hogy ha több a terhelés, mint amit bírok, akkor hiába mondja az edző, hogy aki nem bírja, mást, vagy csökkentett terheléssel végezze a gyakorlatot, inkább lazsálok…. úgysem veszi észre 8-10-12 ember között…. Ugyanakkor a csordaszellem működik. Ha ő megcsinálja, akkor én is. Ráadásul jó a hangulat, akár barátokra is találhatsz.

Összegezve én a saját edző mellett döntöttem és hogy miért? Ezek győztek meg:

– saját személyi edzővel optimálisabb dolgozni és jól fogom magam érezni tőle (már rögtön edzés után is, mert tettem az egészségemért és a szépségemért)

– hamarabb meglátszik az eredmény és szeretek majd a tükörbe nézni, tetszeni fogok magamnak, rugalmasabb lesz a bőröm, energikusabb leszek, nőni fog az önbizalmam, az önbecsülésem és sikeresebb leszek tőle

– a férfiak bókolni fognak 😊 és bezsebelhetem az elismerő pillantásokat (nőkét és férfiakét egyaránt)

– egészségesebb leszek

– büszkék lesznek Rám a gyerekeim

– a gyerekek is szeretni fogják a mozgást, mert látják, hogy én is szeretem

– a gyerekekkel/társsal együtt töltött edzés idő játék vagy kapcsolatépítő is lesz