Amit az influenzáról és az influenza elleni oltásról tudni kell:

Az influenza az influenza A, B vagy C vírus által okozott megbetegedés, amely lázzal, levertséggel, izomfájdalommal, torokfájással, fejfájással, étvágytalansággal, száraz köhögéssel jár. Szövődménye lehet tüdőgyulladás, középfülgyulladás, orrmelléküreg gyulladás, szívizomgyulladás, agyvelő- és agyhártyagyulladás is.

Fontos, hogy az influenza nem azonos a közönséges náthával, amit egyéb légúti vírusok okoznak, és enyhébb tünetekkel jár, láz nélkül jelentkezik, jellemzője az orrfolyás, torokfájás, könnyezés, köhögés és a gyakori tüsszögés. Az idei őszi időszakban a nátha, az influenza, valamint a koronavírus-fertőzés járvány tünetei megsokasodhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy ne magunktól, az interneten olvasottak vagy mendemondák alapján diagnosztizáljuk magunkat, hanem minden esetben telefonon jelentkezzünk a háziorvosunknál, aki a tünetek alapos kikérdezése után dönt a követendő terápiáról.

Az influenzaoltás biztonságos, mivel nem élő kórokozót, hanem inaktivált vírust, vagy a vírus egy részét tartalmazza. Az influenza vírusok közül a legelterjedtebbek a H1N1 és a H3N2 altípusú A-vírusok, míg a B típus kisebb járványokat okoz, ezért a védőoltásokban is csak ezen törzsek szerepelnek. Az oltóanyagok 2A és 1 B típust (trivalens), vagy a 2A mellett 2B törzset (tetravalens) tartalmaznak. Mivel a C típus  leginkább gyermekközösségekben terjed, enyhe megbetegedést okozva, ezért nem szükséges oltással védekezni ellene. Minden évben a WHO hozza meg a döntést az előző év adatai alapján, mely törzsek kerülnek bele az oltóanyagba, ezért is javasolt az újraoltás minden évben, hiszen más az összetétel.

Az oltás nem okozhat influenza fertőzést, csak felkészíti a szervezetet a védekezésre, amihez kb. 2 hét szükséges. Természetesen előfordulhat a beadás helyén bőrpír, fájdalom, enyhe duzzanat, általános tünetek közül pedig láz, fejfájás és gyengeség is, de ezek a tünetek néhány napon belül spontán gyógyulnak. Lázas betegeknek az oltás elhalasztása javasolt, a készítmény hatóanyagaival vagy segédanyagával (pl. tojásfehérje) szembeni túlérzékenység esetén pedig ellenjavalt.