Tüdőgyulladás, avagy mire figyeljünk a Covid járvány idején?

A tüdőgyulladás a tüdő és a légzőrendszer betegsége, amire a tüdő léghólyagocskáinak gyulladása jellemző. WHO szerint a negyedik a leggyakoribb halálok a világon, Európában a fertőző betegségek közül tüdőgyulladásban veszítik el legtöbben életüket.


A baktériumok által okozott tüdőgyulladás önmagában is kialakulhat, de lehet vírusfertőzés szövődménye is. A tünetek általában hirtelen jelentkeznek lázzal, hidegrázással, hurutos köhögéssel, zöldes-sárgás köpetürítéssel, mellkasi fájdalommal, nehézlégzéssel. Általában csak az egyik tüdőfél egy lebenye érintett. Idős embereknél, krónikus betegeknél enyhébb tünetekkel járhat, ezért nehezebb felfedezni. A diagnózis felállításában a fizikális vizsgálaton túl a mellkasröntgen és vérvizsgálat nyújt segítséget. A kezelés alappillére a helyesen megválasztott antibiotikum, köptető, bő folyadék fogyasztás, ágynyugalom.


A leggyakoribb bakteriális tüdőgyulladást okozó pneumococcus fertőzést védőoltással megelőzhetjük.


A vírusos tüdőgyulladás gyakran influenzaszerű tünetekkel indul. A betegek lázra, izomfájdalomra, gyengeségre, fejfájásra, száraz köhögésre panaszkodnak. Gyakori a nagyfokú nehézlégzés, mert többnyire mindkét tüdőfél érintett, így lecsökken a szervezet oxigén ellátottsága. A fenti panaszok észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert kórházi kezelés is szükséges lehet!


Jelen ismereteink szerint a vírusos tüdőgyulladásnak nincs hatékony gyógyszere, ezért is érdemes amelyik vírus ellen lehet, oltással védekezni. Az influenza elleni védőoltás idén a készlet erejéig ingyenesen a háziorvosnál igényelhető.


A COVID-19 pandémia járványügyi helyzetben a WHO ajánlás javasolja a fogékony korosztályok számára az influenza és pneumococcus védőoltások alkalmazását. Kérjék időben a védőoltásokat!


dr. Juhász Éva