Öt egyszerű tipp életmódváltóknak

Sokan az évkezdet (és persze az ünnepek miatti súlygyarapodás, esetleg az elmúlt év tanulságainak levonása) miatt januárban határozzák el, hogy új, egészségesebb életet kezdenek. Habár a változásokkal nem kell megvárni feltétlenül az év kezdetét, születésnapokat vagy más jelentős eseményt, hiszen bármikor el lehet kezdeni, mégis sokan az új évet akarják tiszta lappal indítani. Az elhatározások azonban sokszor nem tartanak ki pár hétig sem. A lendület jellemzően amiatt szokott alábbhagyni, mert elfogy a motivációnk vagy az erőnk és kényelmesebb visszatérni a megszokott mindennapi rutinhoz.
 
Most megosztunk néhány egyszerű és tudatossággal elérhető célt  ill. tippet is ahhoz, hogy a változás mégis tartós lehessen – évkezdettől függetlenül. Akármilyen fogadalmaink is vannak, ezt az 5 tanácsot akkor is érdemes megfontolni – aki pedig nem vállalásokkal indítja az új évet, azok is bátran alkalmazhatják!
 
1) Ne tűzzünk ki magunk elé irreális célokat drasztikus változásokkal! Ezeket nagyon nagy kihívás elérni, a sikertelenség pedig kedvünket szegheti. A nagy célokat – ha lehet, akkor – bontsuk fel inkább néhány kisebb, reálisabb részcélra (pl. először ne 10-15 kg, hanem mondjuk 3-5 kg fogyást célozzunk, majd ha sikerült elérni, akkor újabb 3-5 kg-t és így tovább). Így több esélyünk van a sikerre, mégha lassabban is jönnek az eredmények. A hatalmas fordulatok (pl. holnaptól soha nem gyújtok rá többé) is magukban rejtik a kudarc kockázatát. Kevésbé megterhelő, ha fokozatosan szokunk át az új szokásokra (pl. keddenként gyalog járok munkába), esetleg a meglévő rossz szokásokat kicseréljük másikra (pl. a kései vacsora helyett ne döntsünk úgy, hogy nem vacsorázunk, hanem inkább együnk pár könnyebb falatot ahelyett, hogy helyette az éhezést választjuk).
 
2) Menjünk aludni időben! Nem is gondolnánk, mennyit számít a megfelelő éjszakai alvás az egészségünk megőrzése érdekében! Nem csak a kipihentség és a jó kognitív teljesítmény érdekében kell ugyanis az alvásunkra több figyelmet fordítani, hanem amiatt is, mert így a testsúlyunkat is kontroll alatt tudjuk tartani. Az alvás alatti különféle hormonális folyamatok többek között az éhségérzetet is szabályozzák, ha pedig nem alszunk kiegyensúlyozottan, akkor ez a folyamat is felborul, azt vesszük észre magunkon, hogy csak gyűlnek a kilók, pedig nem is eszünk többet, mint korábban. De ugyanígy pl. a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a különféle mentális betegségek (pl. depresszió) kockázatát is csökkenthetjük azzal, ha rendszeresen 7-8 órát alszunk. 
 
3) Étkezzünk naponta 5-ször kisebb mennyiséget! A rendszeresség nagyon is számít, mivel így az étkezések között kevesebb idő telik el és a szervezetünk egyszerre kisebb mennyiségekkel is beéri. A tízórai vagy az uzsonna lehet egy gyümölcs, kefír vagy egy-két falat édesség, a főétkezésekkor pedig mértékletesek maradhatunk. Szánjuk ugyanakkor időt magunkra még a rövid étkezésekkor is, hogy ne menet közben, álva, autóvezetés vagy rohanás közben faljunk be gyorsan valamit, mert ilyenkor a szervezetünk az érzékelt stressz miatt nem koncentrál az étel megfelelő feldolgozására. A kapkodó étkezés nem csak a gyomrunkat, hanem az idegrendszerünket is megterheli. Az étkezés tehát legyen szünet is egyben – 5-10 perc nyugalom mindig hasznunkra tud lenni!
 
4) Mozogjunk minden nap! A jó kondíció együtt jár számos egészséggel kapcsolatos testi-lelki paraméter javulásával: javítja az életkilátásainkat, erősíti az immunrendszert, fejleszti a stressz-megküzdőképességünket, jótékonyan hat a mentális teljesítőképességre amellett, hogy a keringési rendszerünket is karban tartja. Természetesen a leghasznosabb, ha rendszeresen sportolunk, ugyanakkor rendszeres mozgásnak számít a tempós séta, a torna, a rollerezés, a kirándulás, a kutyasétáltatás vagy pl. a kerti munka is. A lényeg, hogy minden napra találjunk legalább 20-30 perc olyasféle aktivitást, amely némileg megemeli a pulzusunkat. Ha végképp nincs módunk még ennyit sem mozogni, akkor legalább álljunk fel rendszeresen és nyújtóztassuk ki a végtagjainkat, néhány karkörzést, gyakorlatot végezhetünk és gyalogoljunk mennél többet, hogy az ülő életmód káros hatásait csökkenteni tudjuk! Plusz pont jár akkor, ha mindezt a szabadban, a friss levegőn tesszük!
 
5) Gondolkodjunk pozitívan! Az optimista hozzáállásból mindenki profitál, mi is és a környezetünk is. A lelki betegségek megelőzésében, valamint a társas kapcsolataink minőségében nagy szerepe van annak, ha a körülöttünk történő eseményeknek a pozitív kimenetével számolunk és magunk is inkább a kedvező eshetőségek előidézésre törekszünk. Amikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy számítottunk rá, akkor se a kudarcélmények minél mélyebb átélésével töltsük az időnket, helyette inkább tekintsük úgy, hogy ezúttal is tanultunk valamit. Az öröm, a hála, az inspiráció, a remény vagy a derűs pillanatok minél gyakoribb megélése azt szolgálja, hogy az ellenállóképességünk fejlődik, kevésbé leszünk stresszesek és sokkal többet töltünk egészségesen, mint azok, akik magukat rendszeresen emésztik, bizalmatlanok és képesek mindennel elégedetlenkedni. Csak rajtunk múlik, milyen reakciót mutatunk a velünk történt eseményekre, így ha csak tehetjük, szemléljük az életet derűsen!
 
Az éve elejére jellemző számtalan tanács, vállalás, javaslat és cél mellett – vagy akár magukban is! – ha csak ezt az 5 pontot betartjuk, akkor egészségesebb és könnyedebb évünk lehet. Legyünk hát tudatosak és következetesek a döntéseinkben: reális célok, napi 5-szöri étkezés, alvás, mozgás és a pozitív energiák – mind vitalitást hoznak az új életünkhöz!