Andi nővér tippjei téli depresszió ellen

Minden év végén, ahogy egyre jobban megyünk bele a télbe, úgy esünk bele egyre jobban a melankóliába. Erre az időszakra jellemző, hogy alvási igényünk megnövekszik, többet alszunk, mégis fáradtabbak vagyunk. Kevesebbet vagyunk a levegőn. Rosszabb a kedvünk és ha elvégeztük a munkát és a háztartás körüli teendőket, úgy érezzük, hogy valami hiányzik. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk többet enni, mivel a hideg miatt a szervezet igényli a több energiát. A csokiból is jobban fogy, mivel hasonlóan hat ránk, mint a napfény, emeli a szerotonin szintünket, amit a “boldogsághormon”-ként is szoktak emlegetni.

Én is valahogy így érzem: Újévig valahogy elszalad az idő az adventi készülődéssel és a szilveszterezéssel. Mikor kislány voltam, erősebb, hidegebb telek jártak, esett a hó ilyenkor, vagy olyan hideg volt, hogy Apukám elvitt a Dunára korcsolyázni, vagy csak egyszerűen felöntötték nekem többször a betont egy kis csúszkálásért, hogy otthon is ellegyek… és az mindig nagy öröm volt. Már a gyerekeim is megnőttek, és ezeket a teleket is lassan csak az internetes képekről ismerjük.

A januárt felnőttként egy soha véget nem érő hónapnak érzem, ezzel biztosan mások is így vannak. Sötét hónapnak szoktam hívni és alig várom a februárt és a márciust. Most a járvány miatt még nehezebb a helyzet, mert több lehetőséget elvett tőlünk arra, hogy levezessük a stresszt vagy kényeztessük magunkat egy wellnessel, vagy csak elmenjünk egy jó forralt bort inni valahol a városban.

Valahogy vágynék az igazi télre, a friss ropogós hóra, a jégre! Se jégpálya, se mínuszok! Őszintén megvallva jó lenne futni. Kifutni most ebből a világból, futhatna mellettem maga a vírus is, aztán ott is hagynám valahol valami lakatlan helyen, hogy vissza se találjon. 🙂 De télen a futás nekem egyenlő egy megfázással, mert nem szoktattam hozzá a szervezetem.

Hát mit tehetünk akkor?

Nap és friss levegő

Kicsit most kegyesebbek hozzánk az Égiek, mert többet süt a nap, így jobban kikívánkozik az ember a szabadba. Napfény hatására több lesz az energiánk és jobb lesz a kedvünk is, egyrészt a tél végi időszakra kimerült D-vitamin raktárainkat kicsit visszapótoljuk, másrészt a fényben leesik a melatonin szintünk (az hormon, amely sötétedéskor termelődik a szervezetünkben és általa álmosabbak leszünk). Friss levegőn lenni a tüdőnknek felér egy tisztítókúrával!

A kirándulással észrevétlenül is nyerünk

Esténként csodálatosak a város fényei, érdemes felsétálni a Várba vagy a Citadellához és megcsodálni a mi gyönyörű Budapestünket! Így észrevétlenül is mozgunk, hiszem sétálunk, és közben lépcsőznünk is kell. Azt vettem észre minden ilyen esti kiruccanás és lépcsőzés után, hogy boldogabb vagyok. Mert elégedett a szemem is a látvány miatt, a mozgás is megvolt, és természetesen mindig van egy barát, aki akár egy telefonhívásra spontán velem tart. Így a társasági élet is megvan! Termoszból, műanyag pohárba öntve testet-lelket felmelegítő tea és az esti Budapest látványa elégedettséggel tölt el. Kirándulni is elmehetünk, ma elő is vettem a hátizsákot, hogy holnap teával a termoszban és szendvicsekkel felkerekedjünk kis családommal, kutyusunkkal és megmásszuk valamelyik közeli hegyet. Csak az eső ne tegyen most keresztbe! De ha mégis? Van még ötlet a tarsolyomban, hisz az a célom minden évben, hogyan legyek jól télen is!

Wellness otthon

Szeretjük a wellnest. Nincs nyitva? Semmi baj! Próbáljunk meg otthon magunknak egy pici wellness feelinget utánozni! Egy jó meleg fürdővízbe, illatos fürdősóval, egy jó könyvel üljünk be, esetleg párologtathatunk illóolajat is! Kényeztessük magunkat, tegyünk fel egy bőrradírt esetleg gyújtsunk meg gyertyát és hallgassunk relax zenéket! Kérjük a természet segítségét egy jó gyógytea formájában. Egy citromfüves tea mézzel és citrommal segít ellazulni. Így ezzel az immunerősítés egy részét is kipipálhatjuk!

A mosolyból sosem elég!

Bújjunk össze társunkkal, nézzünk meg egy jó filmet, családi videókat vagy nézegessük meg a régi fényképeket, idézzük fel az emlékeket, vagy próbáljunk meg újra gyerekek lenni és társasozzunk egy jót! Elő a jó öreg -Ki nevet a végénnel! Ha van háziállatunk, okozhatunk neki is öröm perceket, ezáltal mi is szórakozunk és hamarabb telik el a nap. Vigyük Őt el oda sétálni, ahol még nem járt. Ha macskánk van készítsünk neki házilag cicajátékot, ehhez annyi jó ötlet van az interneten!

Igaz, hogy kedv is kell mindehhez és sok mindent csak elkezdeni nehéz – én végső esetben a gardróbszekrényt szoktam ebben az időszakban rendezgetni, ami által előkerülnek a pár hónapja polcon alvó nyári ruhák. Imádom Őket! Fel is veszem, hogy megnézzem, beleférek-e még. 🙂 Na, itt jön meg a kedvem a testmozgásra! Mert már a tavaszra és a nyárra gondolok, amikor is lekerül a kabát. Addigra szeretné mindenki, hogy egy boldog, magával elégedett Önarckép kérdezi majd meg a tükörből: Tükröm-tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb és a legegészségesebb a vidéken?

Szeressük magunkat télen is – úgy törődjünk a testünkkel, hogy szeressen benne lakni a lelkünk!

A nyári alváshiány következményei a gyerekeknél

A Magyar Alvásszövetség közleménye: A nyári időszak számos kisgyermek életében a korábban megszokott alvási ritmus megváltozásával jár. Azok a 6-12 éves korú gyerekek, akik kevesebb mint kilenc órát alszanak éjszakánként, jelentős fejlődésbeli és teljesítési különbségeket mutatnak azokhoz képest, akik

Tovább olvasom »

COVID tanulságok: mit tegyél az egészségedért, most?

? Túl vagyunk a COVID-on? Mit tanulhattunk belőle? ? Mire érdemes figyelnünk az életmódunkban a háziorvos és az egészségfejlesztési szakemberek tapasztalati alapján? ? Mik a hosszú távú egészség pillérei? A Legyek jól! egészségtudatossági portált a COVID első hulláma alatt indították el

Tovább olvasom »