Egy ötlet, hogy elérd fogyási célod

Sokan vagyunk, akiknek problémájuk van az alakjukkal, súlyukkal. Ez a cikk azoknak szól, akik szeretnének örömmel a tükörbe nézni és minden alkalommal elégedetten elfordulni.

Semmi újat nem fogok írni, szóval, ha már mindent elolvastál és kipróbáltál, lapozz tovább.

A fogyás lényege: több kalóriát égessünk, mint amennyit beviszünk a szervezetünkbe. Több helyen olvashatsz róla, hogy 30%-ban a mozgáson és 70%-ban az étkezésen múlik a fogyás sikeressége.

Eldöntötted, hogy fogyni fogsz. Szakemberhez fordulsz, vagy önállóan tájékozódsz. Minden szükséges tudnivalóval, hatalmas motivációval belelendülsz a totális életmódváltásba.

Kitartásod 3 nap után megszűnik. Mindig lesz okod arra, hogy a mozgás miért nem fér bele az idődbe és miért tolod be a szádba azt a plusz csokit, amit már nem is kívánsz, csak hát kidobnád a csomagolását, hogy ne foglalja a helyet….

Ha szembesültél már a fenti problémával, akkor ezek helyett egy alternatív megoldást kínálok, amely nekem bevált.

NEM CSINÁLOK TOTÁLIS ÉLETMÓDVÁLTÁST!

Helyesebben: nem egyszerre.

Apró lépéseket teszek, de azt minden nap. Amikor egy lépés pontosan beépült az életembe és már nem kell figyelnem rá, akkor lépek csak tovább a következő szintre.

Mi lesz az eredmény? TOTÁLIS ÉLETMÓDVÁLTÁS. Fogyás, egészség, örömteli élet.

Ellentmondásosnak tűnik, mégsem az.

Nézzünk példát az apró lépésekre.

Ahhoz, hogy elkezdjünk lépegetni, tudnunk kell, hogy hol állunk most. (START)

Ehhez naplót kell vezetni, legalább egy hétig. Ebbe minden kerüljön bele, ŐSZINTÉN. Ha magadnak is hazudsz, akkor ne is kezdj bele. Legyen benne minden egyes elfogyasztott étel és ital, minőségileg, mennyiségileg. Plusz írj bele minden mozgást. Igen, azt is, hogy leszaladtál az 5. emeletről a kisboltba és aztán sietve mentél haza, mert a tűzhelyen hagytad az ebédet.

Amikor ezzel megvagy, gondold át reálisan, hogy mit szeretnél elérni. (CÉL)

Ha ez is kész, gondold át nagy vonalakban az odavezető utat. Majd határozd meg az első lépést. A lehető legkisebbet. Amire figyelned kell ugyan, de nem fáj.

Mondok példákat a saját életemből: imádom a tejet, régen szinte minden étkezésem mellé ittam. Az én első lépésem az volt, hogy elhagytam a vacsora mellől a tejet. Helyette vizet ittam. 2 dl 1,5%-os tejnél ez 88kcal-t jelent. Egy hónap alatt 2464kcal, ami egy középkorú, nehéz fizikai munkát végző nő napi energiaigénye, vagy egy középkorú, ülőmunkát végző férfi napi energiaigénye.

Egyéb kis lépések: üdítő helyett víz fogyasztása, csokiból a keserűcsoki, édesség egy nap maximum 1 étkezés után, 2,8%-os tej helyett 1,5%-os tej, 20dkg zsíros sajt helyett 15 dkg egy étkezésre stb.

Ahhoz, hogy szebb legyen az alakunk és egészségesebbek legyünk, a mozgás is elengedhetetlen. Itt is fontos a „mértékletesség és apró lépések. De ez már a következő történet….

A nyári alváshiány következményei a gyerekeknél

A Magyar Alvásszövetség közleménye: A nyári időszak számos kisgyermek életében a korábban megszokott alvási ritmus megváltozásával jár. Azok a 6-12 éves korú gyerekek, akik kevesebb mint kilenc órát alszanak éjszakánként, jelentős fejlődésbeli és teljesítési különbségeket mutatnak azokhoz képest, akik a szükséges órákat megalusszák.  A memóriáért, az intelligenciáért felelős agyi régiókban keletkező változásoknak hosszú távú negatív

Tovább olvasom »

Nyáron edzeni? Mit, mikor, mennyit? A nyári sportolás ökölszabályai

Rendszeresen vagy gyakran sportolsz, esetleg mostanában készülsz valamilyen megmérettetésre, versenyre? A jó idő ugyan mozgásra csábít, de a kánikulai melegben való megterhelés számtalan kockázatot jelent a szervezeted számára. Okos edzésmunkával meg lehet előzni a túlterhelést, a teljesítmény visszaesését és az egészségügyi kockázatokat is, de ehhez néhány alapvető elvet be kell tartani. Elöljáróban annyit, hogy az

Tovább olvasom »

COVID tanulságok: mit tegyél az egészségedért, most?

? Túl vagyunk a COVID-on? Mit tanulhattunk belőle? ? Mire érdemes figyelnünk az életmódunkban a háziorvos és az egészségfejlesztési szakemberek tapasztalati alapján? ? Mik a hosszú távú egészség pillérei? A Legyek jól! egészségtudatossági portált a COVID első hulláma alatt indították el a Palotanegyed praxis orvosai és egészségfejlesztési szakemberek. A rendelőkben és a kiadóban egyaránt sokat foglalkoztunk azzal,

Tovább olvasom »