Andi nővér tippjei: fűben-fában orvosság!

Itt a tavasz és ez az időszak a megújulásról szól. Ahogy melegszik a nap sugara úgy vágyunk ki egyre többet és többet a szabadba. Várjuk a Húsvétot, amely után ténylegesen is elkezdődik az Élet, a természet éledezik. Elkezdődött a tavaszi nagytakarítás időszaka.
 
Irány ki a szabadba, gyerünk mozogni!  Igen ám, de ez nem is olyan egyszerű mert a fejemben eldőlt, hogy mozogni kell, de a testem nem akar együttműködni. Fáradt vagyok… Igaz, hogy nagyon sokat dolgozunk mostanában és kevesebbet alszunk, mégis óra csörgés előtt ébredek, mert hallom az ablakom alatt lévő fán a madarak csicsergését. Úgy érzem, kialudtam magam, de valami nem stimmel. Azon gondolkodtam hogy lehet ez, hisz végig szedtem a vitaminokat egész télen. Ez a tavaszi fáradtság. Nem csoda, hogy kimerültnek érzem magam, hisz télen én sem voltam kivétel, hogy néha ne egyek a nem túl egészséges, instant, tartósított csupa “e” betűs ételekből. Ez az! Takarítás! Ha a lakást kitakarítjuk, a szervezetünket is ki kell!
 
Örömmel álltam neki a fényáradatban megpucolni az ablakokat, hisz szépen látszik napsütésben a por. Szinte jól esett a körkörös mozgás a karjaimnak, miközben azt éreztem, teljesen feltölt energiával a nap. Annyira jó idő van! De első a takarítás! Kész szeretnék lenni a fejemben elhatározott határidőre, hogy aztán kiscsikó módjára szaladgálhassak a tavaszi réten, vagy egy közeli erdőben, hegyen-völgyön.
Miközben a konyhaszekrény rejtett zugaiba is belenéztem, előkerültek a természet csodái, amiről bevallom, hajlamos vagyok magam is megfeledkezni.
Ezek pedig a gyógynövény teáim. De frissebbek kellenek! Kedvencem a fokhagyma illatú medvehagyma. Én ezt a növényt is a gyógynövények közé sorolom. Számomra tavasszal ez az első! Bátran nézzünk utána az interneten mi mindenre jó,  és miket lehet belőle készíteni. Nekem ez adja meg az első energia löketet.
 
Aztán jöhet a többi gyógynövény amit teaként fogyasztok ilyenkor pár hétig. Aki nem szokott hozzá az ízükhöz, napi 3 csészényivel kezdje.
 
A teljesség igénye nélkül felsorolom a kedvenceim és röviden a hatásukat. Hosszú oldalakat tudnék róluk írni, de sajnos köt a terjedelem, így kérek mindenkit, keressen rájuk!
 
1: csalánlevél: a legjobb méregtelenítő, vértisztító, vizelethajtó
2: kukoricabajusz: fogyasztó, szíroldó vizelethajó, emésztést serkentő
3: cickafarkfű: nők barátja- de Ő is egy teaként sokoldalúan ható
4: kisvirágú füzike ( ez a férfiak kedvence!:) )
5, máriatövis: segíti a máj méregtelenítő munkáját, és az emésztést
6: mezei zsurló: a húgyutak tisztítószere
7: citromfű: nyugtat, ellazít, este is jó, hogy jobban aludjunk, akkor töményebben iszom
 
Én ezeket külön csomagolva vásárolom meg, egy befőttes üvegbe töltöm őket vegyesen összekeverve és addig iszom míg el nem fogy, 1 kancsóba 2-3 evőkanálnyit teszek, forró vízzel leöntöm, csak pár percig hagyom állni, és műanyag szűrővel (ez fontos, mert a gyógyteák hatóanyagai nincsenek jóban a fémmel) leszűrve, ízesítés nélkül fogyasztom egész nap, üvegbe töltve magammal viszem bárhová.
Erre tökéletesek a természet csodái, a gyógyfüvek! Nem kellenek mindig gyógyszerek! Hiszen a patikákban is kaphatóak gyógynövény eredetű gyógyszerek: pl. lándzsás útifű szirup köhögésre.
 
Kedves Olvasóink! A  gyógynövények a természet csodái, így idő kell nekik, legalább 2-3 hét, hogy éreztessék csodás hatásukat!
Április közepén zarándokok lepik el Orfű környékén a Fokhagymaszagú Völgyet, s gyűjteni kezdik a zöld aranyat. (Megterem persze másutt is.) A hívők szerint elég, ha sétálunk a medvehagymaszőnyegen, tavaszi fáradtságunk azonmód elröppen.
 
Egy hétvégi kirándulás…? Mondjuk a Mecsekbe, vagy Gerecse hegyre, vagy akár a Bakonyba (kiváló medvehagyma lelőhelyek). Ugye nem is rossz ötlet?
 
Kössük össze a kellemeset a hasznossal! Kapcsolódjunk ki! Mozogva tegyünk az egészségünkért! Jót fog tenni a lelkünknek is egy kis zöld. Inkább hallgassuk a természet és a madarak hangját és hagyjuk magunk mögött a vírust!   

A nyári alváshiány következményei a gyerekeknél

A Magyar Alvásszövetség közleménye: A nyári időszak számos kisgyermek életében a korábban megszokott alvási ritmus megváltozásával jár. Azok a 6-12 éves korú gyerekek, akik kevesebb mint kilenc órát alszanak éjszakánként, jelentős fejlődésbeli és teljesítési különbségeket mutatnak azokhoz képest, akik a szükséges órákat megalusszák.  A memóriáért, az intelligenciáért felelős agyi régiókban keletkező változásoknak hosszú távú negatív

Tovább olvasom »

Nyáron edzeni? Mit, mikor, mennyit? A nyári sportolás ökölszabályai

Rendszeresen vagy gyakran sportolsz, esetleg mostanában készülsz valamilyen megmérettetésre, versenyre? A jó idő ugyan mozgásra csábít, de a kánikulai melegben való megterhelés számtalan kockázatot jelent a szervezeted számára. Okos edzésmunkával meg lehet előzni a túlterhelést, a teljesítmény visszaesését és az egészségügyi kockázatokat is, de ehhez néhány alapvető elvet be kell tartani. Elöljáróban annyit, hogy az

Tovább olvasom »

COVID tanulságok: mit tegyél az egészségedért, most?

? Túl vagyunk a COVID-on? Mit tanulhattunk belőle? ? Mire érdemes figyelnünk az életmódunkban a háziorvos és az egészségfejlesztési szakemberek tapasztalati alapján? ? Mik a hosszú távú egészség pillérei? A Legyek jól! egészségtudatossági portált a COVID első hulláma alatt indították el a Palotanegyed praxis orvosai és egészségfejlesztési szakemberek. A rendelőkben és a kiadóban egyaránt sokat foglalkoztunk azzal,

Tovább olvasom »