Újra elérhetőek a szűrővizsgálatok!

Az elmúlt több, mint egy év a koronavírusról szólt, így háttérbe kerültek a szűrővizsgálatok, amiknek az egészségünk megőrzésében kiemelkedően fontos szerepe van. Itt az idő, hogy bepótoljuk az elmaradt vizsgálatokat és járvány visszavonulásával párhuzamosan ismét az egészségmegőrzésé legyen a főszerep!

A 25-65 év közötti hölgyek keressék fel nőgyógyászukat méhnyakrák szűrés céljából, a 40 év felettiek az emlőszűrésről se feledkezzenek meg! Fontos a havonként végzett emlő önvizsgálat, de nem helyettesíti a szakorvos által végzett képalkotó eljárásokat. A szükséges beutalót nőgyógyásztól, háziorvostól kérhetik.

Minden 50 év feletti páciensünknek javasolt vastagbélrák szűrésen részt venni, ami nem vastagbél tükrözést, hanem székletvizsgálatot jelent. Két egymást követő székletből kell egy kis mintát venni, amiből vér jelenlétét nézik a laborban. Az ehhez szükséges tartályokat a háziorvosuktól kérhetik.

Már második éve a Hunchest program keretében az 50 év feletti dohányos emberek beutaló nélkül kérhetnek alacsony dózisú mellkas CT vizsgálatra időpontot. Jelentősége az, hogy egy esetleges daganatos elváltozást hamarabb jelez, mint egy mellkasröntgen, ugyanakkor a sugárterhelése alacsonyabb a hagyományos CT vizsgálatnál.  Minderről bővebb információt szintén háziorvosuktól kaphatnak.

A Mikszáth téri felnőtt és a Gutenberg téri gyermek rendelőkben összesen 9 féle szűrővizsgálat érhető el pácienseink számára, amelyre itt tudnak jelentkezni: https://www.legyekjol.hu/palotanegyed/szolgaltatasaink/jelentkezes-szurovizsgalatokra

A csontritkulás szűrésünk igen népszerű lett, február utolsó napjaiban több tucat műszeres vizsgálatot tudtunk elvégezni. A nagy érdeklődésre való tekintettel ismét van lehetőség a Mikszáth téri rendelőnkben csontritkulás szűrésen részt venni, amire időpontot honlapunkon keresztül háziorvosától kérhet.

Ne halogassuk a szűréseket, ezek életet is menthetnek! Talán úgy gondoljuk, jobb ha nem szerzünk tudomást az eredményekről, de ez nem így van! Ne feledjük, egy időben felismert, tünetek nélküli daganatos betegség gyógyulási esélyei sokkal jobbak, ezért szánjunk magunkra időt és éljünk a szűrési lehetőségekkel!

A nyári alváshiány következményei a gyerekeknél

A Magyar Alvásszövetség közleménye: A nyári időszak számos kisgyermek életében a korábban megszokott alvási ritmus megváltozásával jár. Azok a 6-12 éves korú gyerekek, akik kevesebb mint kilenc órát alszanak éjszakánként, jelentős fejlődésbeli és teljesítési különbségeket mutatnak azokhoz képest, akik a szükséges órákat megalusszák.  A memóriáért, az intelligenciáért felelős agyi régiókban keletkező változásoknak hosszú távú negatív

Tovább olvasom »

Nyáron edzeni? Mit, mikor, mennyit? A nyári sportolás ökölszabályai

Rendszeresen vagy gyakran sportolsz, esetleg mostanában készülsz valamilyen megmérettetésre, versenyre? A jó idő ugyan mozgásra csábít, de a kánikulai melegben való megterhelés számtalan kockázatot jelent a szervezeted számára. Okos edzésmunkával meg lehet előzni a túlterhelést, a teljesítmény visszaesését és az egészségügyi kockázatokat is, de ehhez néhány alapvető elvet be kell tartani. Elöljáróban annyit, hogy az

Tovább olvasom »

COVID tanulságok: mit tegyél az egészségedért, most?

? Túl vagyunk a COVID-on? Mit tanulhattunk belőle? ? Mire érdemes figyelnünk az életmódunkban a háziorvos és az egészségfejlesztési szakemberek tapasztalati alapján? ? Mik a hosszú távú egészség pillérei? A Legyek jól! egészségtudatossági portált a COVID első hulláma alatt indították el a Palotanegyed praxis orvosai és egészségfejlesztési szakemberek. A rendelőkben és a kiadóban egyaránt sokat foglalkoztunk azzal,

Tovább olvasom »