A stressz és az egészségünk

A mentálhigiénés tanácsadásokon az egyik leggyakrabban felmerült probléma a túlzott stressz-terhelés.

Hogyan függ össze az egészségünk és a stressz?

A stressz bármilyen formájára, ami lehet fizikai, vagy lelki, testünk automatikusan az úgynevezett „üss vagy fuss” reakcióval válaszol. A fenyegetettség észlelésekor szükségünk van energiára, így a máj többletcukrot, azaz üzemanyagot bocsát az izmok rendelkezésére, szívünk gyorsabban ver, vérnyomásunk emelkedik, az izmok megfeszülnek, az érzékek élesebbé válnak, az agy felszabadítja és a szervezetbe juttatja a kortizol és adrenalin stresszhormonokat és számos folyamat játszódik le testünkben, ami mind a „túlélésünket” segíti. Ez teljesen rendben van. Ha a veszély gyorsan elmúlik, a vészreakció lecsillapodik, és a fiziológiai állapotunk visszatér normális szintjére. Ha azonban a stresszkeltő helyzet fennmarad, a belső válaszok egy másik készlete indul be, amint megpróbálunk a hosszan tartó stresszorhoz alkalmazkodni. A folyamatos, krónikus stressz testi rendellenességekhez (pl: magas vérnyomás, emésztési zavarok, fejfájás) és pszichés tünetek (pl: szorongás) kialakulásához vezethet.

A stresszt okozó tényezők lehetnek fizikai vagy szellemi eredetűek, származhatnak a külvilágból, vagy saját belső világunkból. Azaz testünk ugyanúgy reagál minden stresszes gondolatra, mintha az egy jelenlegi cselekményre vonatkozna. Ezért van az, hogy egy eleven gondolat, amihez valamilyen múltbeli negatív élmény vagy esetleges jövőbeli probléma kapcsolódik, kiváltja az „üss vagy fuss” reflexet.

Mi a túlzott?

Az, hogy ki mit értékel stresszforrásnak (stresszornak) és ebből mennyit tud egészségesen elviselni az egyénenként más és más. Nagymértékben függ a megküzdés személyiségjegyei és egyéni stresszmenedzselési technikáitól..

Kik viselik jól a stresszt?

Egy 1200 fős vizsgálat alapján kimutatható, hogy van néhány közös jellemző:

Ők azok, akik:

  • ha kihívással találkoznak, a problémát pozitívan közelítik meg
  • jól meghatározott személyes céljaik vannak
  • értelmes életmódot folytatnak, melynek része a rendszeres, de nem kifullasztó testedzés és lazítás
  • társasági életet élnek.

Ezen felül, amit mi maguk tehetünk, hogy fejlesztjük a mindennapi stresszmenedzselési képességeinket. A „menedzselés” szónak különös jelentősége van. A cél nem a stressz megszüntetése. Ez ugyanis normális, egészséges életvitel mellett lehetetlen. Célunk a stressz kezelése, kézben tartása, hogy ne akadályozzon bennünket a nekünk tetsző életvitelben.