Színezd újra

Láttunk már fekete-fehér régi filmet? Teljes mértékben élvezhető volt a történet?

Színek kavalkádja vesz minket körül.  Nem véletlenül látunk mi is színesben. Gyerekkorunkban vagy a gyerekeinkkel sokan szerettük a színezőket kiszínezni.

A színek hangulatunkra gyakorolt hatásáról is biztosan hallottuk, de foglalkozunk-e a táplálékunk színesebbé tételével?

Sokszor észre sem vesszük, hogy a tányérunkon nem törekszünk az ételeink színesebb variációira, hanem megelégszünk a megszokottal, a gyorsasággal vagy kényelemmel.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) közgyűlése a 2021-es évet a gyümölcsök és zöldségek nemzetközi évének (International Year of Fruits and Vegetables, IYFV) hirdette ki. Többek között azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a változatos, egészséges étrend és kiegyensúlyozott életmód részeként nagyobb mennyiségben fogyasztott többféle gyümölcs és zöldség táplálkozási és egészségügyi előnyeire.

Egészségelőnyök:

  • A zöldségek és gyümölcsök kitűnő forrásai az élelmi rostoknak, különböző vitaminoknak és ásványi anyagoknak (pl. folsav, A-vitamin, C-vitamin, kálium), valamint az emberi szervezet számára előnyös ún. fitokemikáliáknak vagy más néven fitonutrienseknek (pl. karotinoidok, flavonoidok, antocianidinek).
  • Az egészséges étrend részeként fogyasztott zöldségek és gyümölcsök elősegíthetik a nem fertőző krónikus betegségek rizikótényezőinek csökkentését, mint amilyen például a túlsúly, az elhízás, a krónikus gyulladás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint.
  • A legalább 400 gramm/nap (vagy 5 adag/nap) zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend az egészségre nézve előnyösnek számít.

 

És most a színek…

A gyümölcsök és zöldségek színei gyakran összefüggnek a bennük található tápanyagokkal, fitokemikáliákkal (növényi vegyületek):

Narancssárga/sárga színű termények karotinféléket tartalmaznak, amelyek segítenek megőrizni a szem egészségét, mint pl. a sárgarépa , sütőtök, sárgabarack , mangó, sárgadinnye, nektarin , őszibarack.

Zöld színű rákellenes tulajdonságokkal rendelkező fitokemikáliák találhatók többek közt a spárgában, zöldbabban, brokkoliban , káposztában , salátában , zöldborsóban, spenótban ,kiviben.

Lila/kék színek antioxidáns tulajdonságra utalnak, amelyek csökkenthetik a rák, az agyvérzés és a szívbetegségek kockázatát, ezek a színek megtalálhatók a következőkben: cékla, vörös káposzta, padlizsán , szeder, áfonya, kék szőlő , szilva.

Piros színű zöldségek gyümölcsök rendszeres fogyasztása, amilyen a piros színű paprika , paradicsom , cseresznye , vörös szőlő, vörös és rózsaszín grapefruit, málna, eper , görögdinnye , csökkentheti a rák kockázatát és javíthatja a szív egészségét.

Barna/fehér színű karfiol, metélőhagyma, fokhagyma, gyömbér, póréhagyma, hagyma  banán , fehér barack stb. vírusellenes és antibakteriális tulajdonságú fitokemikáliákat tartalmaz.

Kombináljuk bátran a színes zöldségeinket, gyümölcseinket. Törekedjünk, hogy a megszokásból a tányérunkra kerülő ételekhez tegyünk hozzá legalább kétféle színcsoportból származó  zöldséget vagy gyümölcsöt. Minél többször együnk nyers zöldséget-gyümölcsöt a kisétkezésekre, melyeket összeválogatva- konyhakészen, dobozolva bárhová el tudunk vinni és még egy zsúfolt munkanapon is el tudjunk fogyasztani.

Tegyünk próbát együtt és színezzünk ki egy teljes napi étkezésünket!

Felhasznált irodalom:

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége- Terítéken az egészség

http://www.fao.org/3/cb2395en/cb2395en.pdf

http://www.fao.org/fruits-vegetables-2021/en/

http://www.fao.org/documents/card/en/c/cb2395en