Láttunk már fekete-fehér régi filmet? Teljes mértékben élvezhető volt a történet?
Színek kavalkádja vesz minket körül. Nem véletlenül látunk mi is színesben. Gyerekkorunkban vagy a gyerekeinkkel sokan szerettük a színezőket kiszínezni.
A színek hangulatunkra gyakorolt hatásáról is biztosan hallottuk, de foglalkozunk-e a táplálékunk színesebbé tételével?
Sokszor észre sem vesszük, hogy a tányérunkon nem törekszünk az ételeink színesebb variációira, hanem megelégszünk a megszokottal, a gyorsasággal vagy kényelemmel.
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) közgyűlése a 2021-es évet a gyümölcsök és zöldségek nemzetközi évének (International Year of Fruits and Vegetables, IYFV) hirdette ki. Többek között azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a változatos, egészséges étrend és kiegyensúlyozott életmód részeként nagyobb mennyiségben fogyasztott többféle gyümölcs és zöldség táplálkozási és egészségügyi előnyeire.
Egészségelőnyök:
- A zöldségek és gyümölcsök kitűnő forrásai az élelmi rostoknak, különböző vitaminoknak és ásványi anyagoknak (pl. folsav, A-vitamin, C-vitamin, kálium), valamint az emberi szervezet számára előnyös ún. fitokemikáliáknak vagy más néven fitonutrienseknek (pl. karotinoidok, flavonoidok, antocianidinek).
- Az egészséges étrend részeként fogyasztott zöldségek és gyümölcsök elősegíthetik a nem fertőző krónikus betegségek rizikótényezőinek csökkentését, mint amilyen például a túlsúly, az elhízás, a krónikus gyulladás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint.
- A legalább 400 gramm/nap (vagy 5 adag/nap) zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend az egészségre nézve előnyösnek számít.
És most a színek…
A gyümölcsök és zöldségek színei gyakran összefüggnek a bennük található tápanyagokkal, fitokemikáliákkal (növényi vegyületek):
–Narancssárga/sárga színű termények karotinféléket tartalmaznak, amelyek segítenek megőrizni a szem egészségét, mint pl. a sárgarépa , sütőtök, sárgabarack , mangó, sárgadinnye, nektarin , őszibarack.
–Zöld színű rákellenes tulajdonságokkal rendelkező fitokemikáliák találhatók többek közt a spárgában, zöldbabban, brokkoliban , káposztában , salátában , zöldborsóban, spenótban ,kiviben.
–Lila/kék színek antioxidáns tulajdonságra utalnak, amelyek csökkenthetik a rák, az agyvérzés és a szívbetegségek kockázatát, ezek a színek megtalálhatók a következőkben: cékla, vörös káposzta, padlizsán , szeder, áfonya, kék szőlő , szilva.
–Piros színű zöldségek gyümölcsök rendszeres fogyasztása, amilyen a piros színű paprika , paradicsom , cseresznye , vörös szőlő, vörös és rózsaszín grapefruit, málna, eper , görögdinnye , csökkentheti a rák kockázatát és javíthatja a szív egészségét.
– Barna/fehér színű karfiol, metélőhagyma, fokhagyma, gyömbér, póréhagyma, hagyma banán , fehér barack stb. vírusellenes és antibakteriális tulajdonságú fitokemikáliákat tartalmaz.
Kombináljuk bátran a színes zöldségeinket, gyümölcseinket. Törekedjünk, hogy a megszokásból a tányérunkra kerülő ételekhez tegyünk hozzá legalább kétféle színcsoportból származó zöldséget vagy gyümölcsöt. Minél többször együnk nyers zöldséget-gyümölcsöt a kisétkezésekre, melyeket összeválogatva- konyhakészen, dobozolva bárhová el tudunk vinni és még egy zsúfolt munkanapon is el tudjunk fogyasztani.
Tegyünk próbát együtt és színezzünk ki egy teljes napi étkezésünket!
Felhasznált irodalom:
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége- Terítéken az egészség
http://www.fao.org/3/cb2395en/cb2395en.pdf