Hogyan kerüld el a porckorongsérvet?

Amit a porckorongsérvről tudnod kell:

 

Ahhoz, hogy megértsük a porckorongsérv kialakulását tisztában kell lennünk némi anatómiai tulajdonsággal. Ha oldalirányból tekintjük meg a törzsünket láthatjuk, hogy a hátiszakaszon domború (kyphotikus), lent deréktáji szakaszon pedig homorú (lhordotikus) ívű. Ezt szaknyelven a gerinc „fiziológiás”, azaz természetes görbületeinek nevezzük. Az alsó nyaki szakaszhoz szintén tartozik egy lhordotikus ív. Mivel porckorong problémák leggyakrabban a deréktáji szakaszon jelentkeznek, így ebben a cikkben ennek kialakulásáról olvashatunk.

A csigolyák között elhelyezkedő porckorongok feladata, hogy a csigolyák közötti távolságot tartsák, így a szegmensben szabad mozgást biztosítsanak. Két csigolya és a közöttük lévő elemek alkotnak egy mozgásszegmentumot.

Az alábbi sematikus árba az ágyéki gerinc egy szegmentuma. A csigolyatestek hátsó része mögött található a gerinccsatorna, melyben a gerincvelő húzódik. Oldalt, a csigolyák mindkét oldalán, a csigolyalyukon lépnek ki a gerincvelőből ágazó ideggyökök, melyek tovább futnak a szervekhez, végtagokhoz, azokat érző és mozgató beidegzéssel látják el.

Az egymáson elhelyezkedő csigolyák a csigolyák hátulsó részén elhelyezkedő ízületek által is kapcsolódnak egymáshoz, melyek szintén a gerinc mozgásainak meghatározó elemei, rendelkeznek ízületi tokkal, szalagokkal és egyéb, az ízületekre jellemző képletekkel.

Vegyük szemügyre közelebb a porckorongot. Középen egy nucleus pulposus nevű kocsonyás anyag található, mely a gerinc mozgásaira elmozdul középhelyzetéből. Ha előre hajolunk hátrébb csúszik, ha hátra hajolunk előrébb csúszik. A porckorong szélein rugalmas rostos gyűrű található, mely erős, ellenálló falat képez a porckorongnak.

A porckorong nem rendelkezik érző idegekkel, ezért egy kezdődő porckorong sérv sokáig rejtve maradhat. Ha jól megnézzük a csigolyák állását látható, hogy a fiziológiás görbületnek megfelelően a csigolya elülső részei távolabb, míg a hátsó részei közelebb helyezkednek el egymáshoz, így a közöttük lévő porckorong azt az irányú terhelést kapja, amelyre a legellenállóbb.

Mitől lesz sérv?

Lumbális gerincünk lhordotikus íve a „hanyag”, korrigálatlan ülőhelyzetben eltűnik. Medencénk hátra billen, az ágyéki görbületünk elsimul, vagy teljesen átmegy az ellentétes lefutású ívbe. Ebben a tartásban csigolyáink elülső élei közelítenek egymáshoz, hátra felé passzírozva a porckorong nucleus pulposusát.

Ha átgondoljuk, hogy napunk hány százalékát töltjük ebben a gerinc számára kevésbé előnyös helyzetben, máris kezdjük érteni, hogyan alakul ki lassan, de biztosan a porckorongsérv. Ideális esetben az ember mindenféle terhelést kap, leginkább aktívan jár-kell és viszonylag kevesebb időt tölt ülő helyzetben. Mivel optimális a terhelés a porckorong számára természetesen semmilyen negatív következménye nincs annak, ha előrehajolunk felvenni valamit a földről. A probléma ott kezdődik, hogy a sok-sok ülve eltöltött óráink hatására a porckorong külső szövete egyre inkább károsodik, elfárad.

Porckorongsérvről akkor beszélünk, amikor a porckorong beletüremkedik a gerinccsatornába. A kocsonyás mag kezdetben csak a rostos gyűrűt érinti, majd ki is türemkedhet a korong hátsó részén, irritálhatva a gerinccsatorna előtti szalagot. Ha kicsit oldalirányba türemkedik ki, akkor az ideggyököt nyomhatja, vagy hátra-középre boltosulva elérheti a gerincvelő burkát (dura). Az érintkezés helyileg irritációt, gyulladást vált ki. Amennyiben az ideggyök érintett, annak lefutása mentén a végtagban fájdalom, zsibbadás, bizsergés jelentkezhet, a durát érintve súlyosabb tüneteket vált ki.

Mit tehetsz ellene?

Korrigáld az ülő helyzeted! Ügyelj arra, hogy lumbális gerinced támaszd meg! Ehhez használj hengerpárnát, de egy hengerbe csavart törölköző is teljesen ideális választás.

Mivel a gerinc a hosszan tartó statikus helyzet megtartására előbb-utóbb rosszul reagál, igyekezz 20 percenként felállni és kicsit átmozgatni magad (nyújtózkodj meg és menj el egy pohár vízért. Ez nem csak a gerincednek, de a keringésednek és egyéb szervrendszereidnek is jót fog tenni).

Ne ess abba a hibába, hogy a konditerembe sietsz és tovább terheled a gerincedet olyan feladatokkal, amik a porckorongsérved kialakulását tovább fokozzák (bicikli, nem gerinckímélő hasizomgyakorlatok, súlyokkal való guggolás)!