Hozd magad formába!

Hogyan legyünk egészségesek és érezzük jól magunkat a bőrünkben?

Miért lehet szükség életmód váltásra?

Mit értünk életmód alatt?

Az életmód olyan magatartások, tevékenységek összessége, amelyeket az adott körülmények között viszonylag szabadon választhatunk meg. Bár az életmódunkat sok minden befolyásolhatja, pl. hol élünk, mi a foglalkozásunk? Mégis az egyéni szerepünk az életmódunk kialakításában döntő tényező. Nem foghatunk mindent a megszokásokra, a minket állandóan érő környezeti hatásokra, például munkahelyi stressz!

Az egészségünk megőrzése és fejlesztése megkívánja a folyamatos nyitottságot az új ismeretek felé, illetve azt, hogy képesek legyünk mi magunk felvállalni az életmódunk következményeit (elhízás miatt kialakult magas vérnyomás vagy cukorbetegség) és így megtegyük azokat a szükséges lépéseket, amik fontosak az egészségfejlesztésünk érdekében.

A helyes életmód igazából egy egészség-magatartás, ami folyamatosan fenntartja a személyre szabott helyes táplálkozást, testmozgást és mentális, illetve fizikai regenerációt.

A helyes táplálkozás alapja, hogy tisztában legyünk az energia-egyensúly fogalmával.

Energia-egyensúly

– Ha csak egy helyben ülünk és meg sem mozdulunk, a testünknek  akkor is szüksége van energiára, hiszen ő ekkor is „dolgozik” – ez az úgynevezett alapanyagcsere.

  – Ha mozgunk, akkor több energiára van szükségünk. Ha viszont kevesebbet mozgunk és ezáltal kevesebb energiát használunk fel, mint amennyit megeszünk, akkor a bevitt többlet energia előbb-utóbb érezhető – mérhető módon megjelenik.

Mi ad nekünk energiát?

Az ételeinkkel és italainkkal elfogyasztott, és a mozgás során felhasznált energiamennyiséget kilokalóriában (kcal) mérjük leggyakrabban, és ezek adják számunkra az energiát.

Energiát adó tápanyagok : fehérjék, szénhidrátok, rostok,  zsírok, alkohol. Ha ezek arányát túlzott mértékben eltoljuk egy-egy diéta kedvéért, akkor az energia-egyensúly felborul.

Ha lehetséges, együnk naponta ötször!

-Nagyon fontos, hogy ne hagyjunk ki egy étkezést sem!

-Az az ideális, ha az étkezések között körülbelül 3 óra telik el.

-Az étkezések kihagyása nem segít hozzá a fogyáshoz sem! Hiszen a több órás koplalás hatására raktározni kezd a szervezet!

-Együnk naponta 5x kisebb adagokat, kerüljük a koplalást és a túlevést is!

-Az éjszakai fagyi evést és keksz, csoki stb. rágcsálást úgy előzhetjük meg, ha nincs otthon.

Helyette: egészséges rágcsálnivalókat készítsünk ki: nyers répa, zöldség, alma, diófélék ( egy maroknyi ) natúr pattogatott kukorica( nem ízesített, olajos társai)

Egészségkockázatos táplálkozást  jelentenek a következő helyzetek:

  • Túlzott kalóriabevitel
  • Gyakori nassolás
  • Gyorsételek, finomított ételek gyakori fogyasztása.
  • Főétkezések kihagyása ( gyakori hiba-hétköznap a reggeli kihagyása)
  • Hétvégén „pótlás”
  • Motiváció (pl.: hízás elkerülése, bikini-szezonra „csúcsformába” koplalni magunkat)
  • Időfaktor:könnyebb elérhetőség (büfé, gyorsétterem vs. otthoni macera)
  • Energiaitalok/koffein/alkohol/teljesítménynövelők kiegyensúlyozatlan használata.

Újratervezés

Rövid és hosszútávú célok megfogalmazása segítségünkre lesz az életmód váltásban.

A cselekvési tervet érdemes kidolgozni, leírni, akár önállóan vagy szakember segítségét igénybe véve.

Támogatók (család,barátok,szakember) bevonása a siker egyik kulcsa. Ők lesznek, akik bíztatnak, segítenek a gyakorlati problémákat megoldani, nem tukmálják ránk a második tányér ételt, akikkel akár együtt kezdhetünk rendszeresen mozogni.

Ellenőrzés:  például a táplálkozási napló vezetése először tükröt mutat, majd mankót ad a folytatáshoz. Érdemes csak hetente egyszer mérlegre állni, lehetőleg ugyanarra, ugyanabban az időben.

Jutalom: jutalmazni mindig készen állunk, legyen szó magunkról vagy gyermekeinkről.

Érdemes odafigyelni, hogy ne túl gyakran és ne is minden apróságért együnk meg egy „jutalmat”. Minél többször tesszük ezt, annál kevésbé lesz meg a motivációs ereje.

Ha készen állunk az életmódváltásra, akkor tűzzük ki a napot és bátran kezdjük el!

Ehhez mindenkinek sok sikert kívánok!