10 egyszerű tipp a mindennapi feltöltődéshez

A sok stressz hatására könnyen lemeríthetjük energiaszintünket. Van azonban néhány egyszerű technika, amivel rövidtávon is tudjuk tölteni a készleteinket.

  1. Nevess – A nevetés a stressz egyik legegészségesebb ellenszere. Egy jó nevetés javítja a hangulatunkat, csökkenti a stresszt, felpörgeti immunrendszerünket.

  2. Figyelj a légzésedre – A nyugodt, tudatos légzés bármikor, bárhol elvégezhető, és pár perc is segíthet kiengedni a fizikai feszültséget. Nem kell mást tenni, mint nyugodt pozícióban, lassan háromig számolva beszívjuk a levegőt, majd kis szünet után lassan háromig számolva kifújjuk. Mindezt ötször megismételni. Ha ez már jól megy, tanuljunk meg és alkalmazzunk bonyolultabb légzéstechnikákat is.

  3. Sétálj – Már 10 perc séta elég ahhoz, hogy megemelkedjen az energiaszintünk.

  4. Lassíts – Próbálj lassabban és lazábban mozogni, beszélni és figyeld meg a stressz egy része megszűnik tőle. Pl: Vezess egy kicsit lassabban vagy várj az asztalnál mielőtt hozzákezdesz az evéshez.

  5. Iktass be rövid pihenőket – A jól megválasztott és rendszeres kikapcsolódás nagyon hatékonyan tölt fel. Kutatások kimutatták, hogy teljesítményünk akkor marad egyenletes, ha néha megszakítjuk az alkotótevékenységet.

  6. Gondozd emberi kapcsolataid – A társas kapcsolatok segítenek szellemi frissességünk szinten tartásában és növelik általános jóllétünket. Egy jó családi, vagy baráti beszélgetés eloszlathatja aktuális aggodalmainkat.

  7. Koncentrálj az „itt és most”-ra – A tudatos jelenlét segít kiszakítani minket a mindennapi mókuskerékből, megnyugtatja túlhajszolt agyunkat.

  8. Jutalmazd önmagad – Előnyös élettani hatása van: endorfinok szabadulnak fel, ezek a hormonok csillapítják a fájdalmat, hogy jól érezzük magunkat, vagyis csökkentik a stresszt. Jutalom lehet bármi, ami kedves számodra, akár csak pár perc nyugodt üldögélés a parkban, nem kell hogy pénzbe kerüljön.

  9. Tarts kütyümentes időt – Rendszeresen és tudatosan kapcsoljuk ki kütyüjeinket, számítógépünket, okostelefonjainkat és bármi technikai eszközt, ami folyamatosan megköveteli a figyelmünket. Ebben az időben hagyjunk időt szervezetünknek, főleg agyunknak feltöltődni, akár egy jó könyvvel, egy baráti beszélgetéssel, vagy egy kis kertészkedéssel.

  10. Próbálj ki valami újat – Valami új kipróbálása, megtanulása nyitottabbá tesz minket, frissíti a gondolkodásunkat, és hosszútávon is segít rugalmas maradni. Sőt, néha az új dolgok által olyan élményekkel gazdagodhatunk, amik elterelik figyelmünket aggodalmainkról.