Nyaki porckorongsérv

Az emberek 70%-a tapasztal nyaki fájdalmat élete során. A nyaki gerinc a gerincoszlopunk legmobilisabb szakasza emellett az átlagosan 6 kg-os fej súlyát is tartja, melyet normál működés esetében úgy kivitelez, hogy gyakorlatilag tudomásunkra sem juttatja, milyen nehéz terhet visel.

Minek köszönhető ez? Nagyon leegyszerűsítve a nyaki izmok és az idegrendszer működésének. A nyaki gerinc alsó szakasza fiziológiásan egy homorú ív, mely által pont úgy helyezkednek el a csigolyák egymáson, hogy a porckorongok a megfelelő terhelést kapják, ezáltal a sérv kialakulásától védve vannak. Ezt a homorú ívet lhordotikus ívnek nevezzük, ennek a görbületnek a meglétével tudnak a nyak izmai megfelelően működni.

Hogyan alakul ki a probléma?

Nemcsak egy hirtelen történt rossz mozdulat az egész. A sérv kialakulása egy hosszadalmas folyamat, melynek hátterében sajnos ebben az esetben is a rossz tartás, a naphosszat tartó korrigálatlan ülőéletmód áll. A számító gép előtt görnyedt ülés, a lumbális (deréktáji) gerinc (itt olvashatsz róla: …) elsimulásával, automatikusan viszi magával a nyaki görbület kiegyenesedését is. A vállak előre esnek, a fej előrehelyeződik, melyet protrakciós fejtartásnak nevezzük.

mnyak

A statika megbomlásával az izmok lefutása megváltozik az izmoknak sokkal nagyobb erővel kell dolgozniuk, hiszen a fej súlya megtöbbszöröződik. A sérv kialakulásának folyamatait jelző tünetek a hát és a lapockák között megjelenő fájdalom és a nyakfájdalmak, melyek a porckorongok károsodásából adódó kisízületek kiropogtatására általában enyhülnek. (Az utóbbit javaslom, ne űzzük terápiaként, minél előbb forduljunk szakemberhez a komolyabb problémák elkerülése érdekében!) A porckorongra eső nyíró erő egyre csak gyengíti a porckorongkülső szövetét, mely egy idő után elfárad és valóban már csak arra az „utolsó” mozdulatra vár.

A nyaki sérv tünetei az általában mozgásra fokozódó nyak táji fájdalom. A porckorong kiboltosulás súlyosbodását a sérv által érintett ideg miatt a vállba, karba, sugárzó fájdalom, az izomgyengeség, a kéz ujjainak zsibbadása, hangyamászás szerű érzése jelezi.

Mit tehetsz ellene?

Ha már vannak tüneteid, mindenképp fordulj szakorvoshoz, gyógytornászhoz! Meg kell jegyezni, hogy a fent említett tünetek a sérven kívül más jellegű problémák is okozhatják.  A szakorvos alapos vizsgálattokkal el tudja dönteni, milyen elváltozás áll a tünetek hátterében.

Ha úgy gondolod te is gyakran ülsz ebben a rossz tartásban és szeretnéd elejét venni a panaszok megjelenésének tanácsolom az alábbiakat:

A nyakisérv kialakulása ellen a nyak lhordosisának visszaállítása, a protrakciós helyzet elkerülése és a helyes terhelés a legfőbb ellenszer. A gerincoszlop egy komplett egység, így a nyak helyzete függ a gerinc többi görbülete, a váll, vállöv helyzetétől. A jólműködő hátizmok és a lapockát optimális helyzetben tartó izmok erősítése is mind-mind szükséges a nyaki gerincünk megóvására.

Tégy egy próbát! Ülő helyzetben homoríts egy nagyot a derekaddal, nyomd előre a hasad. Ahogy megtörténik ez a mozdulat és egy láthatatlan kéz eltolná az arcodat, mintha „hátra hőkölnél”, a tarkó hátra feszül.

Ez lesz annak a bizonyos protrakciós iránynak az ellenkezője, amivel korrigálod az előrehelyezett fejtartást. Nem kell maximálisan feszegetni hátra, éppen csak jólesően középhelyzetben tartani. Akkor csinálod jól, ha a fejedet nem biccented se lefelé, sem pedig felfelé. Mellkasodat emeld ki, a lapockád alsó csücskeit közelítsd egymáshoz és enyhén húzd őket lefelé.

mnyak2

Kezdetben talán nehéz lesz, de próbáld meg ne görcsösen végezni ezeket a mozdulatokat! A fej felfelé törekvő nyújtózásával még inkább segítesz levenni a porckorongokról a terhet. Képzeld el, hogy a fejed egy héliummal teli lufi, és máris szuper könnyű lesz a feladat! 

Igyekezz mindig úgy ülni, hogy tartod a derekad ívét, de ha ezt úgy érzed nem megy, vagy már elfáradtál mert sokáig kell így ülni, esetleg a kanapén ülsz és tv-zel, használj hengerpárnát, ha az nincs hengerbe csavart törölköző/ párna is teljesen ideális lesz.