Mosolyogj, akkor is, ha nincs kedved

Sokan keresik a boldogság titkát. Álljon itt egy technika, hogy hogyan érhetjük el.

Nehéz elhinni, hogy minden rajtunk múlik. Akkor felelősséget kell vállalnunk. Pedig ebben az esetben is, csak mi tehetünk azért, hogy boldogok legyünk.

Hallottátok már a következőket? Majd, ha nagyobb lakásba költözöm, igazán boldog leszek. Ha lesz egy új kapcsolatom… Ha visszajön a párom… Ha sok pénzem lesz… Ha süt a nap… Ha megváltoznak a körülmények… Ha gyerekem születik… Ha felnő a gyerekem…. Ha kutyám lesz…. stb.

Ezek azok a helyzetek, amikor azt fejezzük ki, hogy a boldogságunk valaki vagy valami máson múlik. Ezek a mondatok csak mentségek arra, hogy miért nem teszünk a saját életünkért.

Pedig az öröm érzését nagyon egyszerű „létrehozni”.

A James-Lange érzelemelmélet szerint nem azért mosolygunk, mert boldogok vagyunk, hanem azért vagyunk boldogok, mert mosolygunk.

Vagyis a testi változások okoznak érzelmi reakciókat. Vonatkozik ez minden érzelemre egyaránt. Tehát csupán a mimikánkkal, a testtartásunk megváltoztatásával képesek vagyunk örülni, dühbe gurulni, elszomorodni.

Próbáljátok ki a következő, nagyon egyszerű gyakorlatot: tegyetek a fogaitok közé keresztbe egy ceruzát és figyeljék meg érzéseiket.

Mivel így az ajkunk „mosolyra húzódik”, elkezdjük jól érezni magunkat.

Ugyanígy elérhetjük, hogy határozottak legyünk: húzzuk ki magunkat, álljunk enyhe terpeszben, esetleg tegyük csípőre egyik, vagy mindkét kezünket.

Ugye milyen izgalmas?

Erről, és egyéb érdekes pszichológiai kísérletekről és modellekről olvashat bővebben, olvasmányos stílusban Mérő László Az érzelmek logikája című könyvében.

Hisszük vagy nem, egy próbát megér. 😊