Erre figyeljünk – Figyelmeztető jelek a túlzott stresszterhelésre

Életünkben folyamatosan megjelenő stresszhelyzetek természetes jelenségek. Vannak azonban olyan –nem fizikai- figyelmeztető jelek, amik megjelenésekor érdemes megállnunk és egy kis önvizsgálatot tartanunk.
Néhány ezek közül:

Szorongás

Ez a nyugtalanság, a feszültség és az aggódás állapota. A szorongás tárgya kevésbé specifikus, mint a félelemé. Ezért úgy is szokták mondani, hogy a szorongás nem más, mint tárgy nélküli félelem. A szorongás akkor okoz problémát, ha már nem csak adekvát helyzethez kapcsoltan jelentkezik, hanem attól függetlenül is, akár mások számára semmi veszélyt nem tartalmazó szituációkban is. Ez az érzés oly mértékben blokkolhatja az embert, hogy az egészen hétköznapi szituációkhoz sem lesz képes megfelelően alkalmazkodni.

Ingerlékenység, hirtelen harag

Az egyik leggyakoribb pszichés tünete a túlzott stressz terhelésnek. Az amúgy jelentéktelen szituációkon történő, többszöri „felcsattanással” nagyban veszélyeztetjük eddigi jól működő kapcsolatainkat, akár a munkahelyen, akár a magánéletben. A feszült helyzetekben gyakrabban jelenhet meg az agresszív viselkedés, mivel a szervezet állandó készenléti állapotban van. Az agresszív viselkedéssel sem problémáinkat megbeszélni, sem hosszútávon megfelelően kezelni nem tudjuk, így újabb feszült helyzeteket, nem kiegyensúlyozott emberi kapcsolatokat generálunk saját magunk számára.

Időszakos sírások

A sírással a szervezet gondoskodik a fizikai és pszichés fájdalmak enyhítésén. Sokan átéltük már azt a megtisztult, megnyugodott állapotot, amikor „jól kisírtuk magunkat”. A sírás erősen feszültségcsökkentő hatású, éppen ezért a szervezetünk jótékonyan gondoskodik arról, hogy lelkileg megterhelőbb helyzetekben az ember képes legyen sírni. Ami jelzés lehet számunkra, ha az eddigi életünkhöz képest, sokkal többször vezetjük le így a feszültséget. 

Koncentráció nehézsége, csökkenő teljesítmény

Agyunk kapacitása lecsökken, így olyan feladatok megoldása, amik régebben nem okoztak problémát, most komoly szellemi megterhelést jelenthet. Nehézségek lehetnek az összpontosításban, a gondolatok logikus összeszervezésében. A figyelem könnyen elkalandozik, ennek eredményeképpen, különösen a bonyolultabb feladatokban nyújtott teljesítmény romlik.

Céltalanság, fásultság, reménytelenség

Gyakran megjelenik a fásultság, levertség érzése, a „minden mindegy állapot”, amin úgysem tudunk változtatni. Az ember elveszíti érdeklődését akár a munkája területén, akár az élet más területein. Folyamatosan azt érzi, hogy más dönt helyette, ezzel is fokozva saját tehetetlenségét.

Ezeknek a tüneteteknek a megjelenése annyit jelent, hogy az élet bizonyos területein nem fordítunk elég figyelmet önmagunkra.

Három egyszerű szabály betartásával sokat tehetünk saját fizikai és lelki egészségünk megtartása érdekében.

1.Tekintsd a tested korlátozott energiatartalékkal bíró gépnek!

Kezeljük a testünket úgy, mint egy olyan gépet, aminek pihenésre, karbantartásra és gondozásra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön.

2.Tanuld meg felismerni a stressz korai jeleit és jelentésüket!

Figyeljd magad, hogy mikor kezd a stressz negatív hatást gyakorolni. Ha megtanulod felismerni és figyelemmel kísérni ezeket a korai intő jeleket, megállapíthatja, mikor csapnak át energiacsökkenésbe és tehetsz ellene.

3.Stressz kezelése

Bővítsd stressz kezelési és megküzdési stratégiáid körét, hogy mindig az adott helyzethez legjobban megfelelőt tudd alkalmazni.