A zsírok szerepe a szervezetben
A zsírok szerepe meghatározó és a napi energia bevitelünk 30%-át ebből is szükséges fedeznünk. Miben segítenek a testünknek?
- szükségesek a sejthártya felépítéséhez
- energiaforrásul szolgálnak a szervezet számára
- segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását (A,D,E,K)
- állandó szinten tartják a testhőmérsékletet
- szükségesek egyes hormonok működéséhez, és a D vitamin képződéséhez
- az elfogyasztott zsírfélék mennyisége, fajtái, és arányai döntően befolyásolják egészségi állapotunkat!
Zsírsavak fajtái és amit befolyásolnak a vérképben
- A JÓ : Telítetlen zsírsavak: egyszeres,többszörös: Koleszterin , triglicerid szint: csökken,HDL: (jó koleszterin) nő
- A ROSSZ: Telített zsírsavak: Koleszterin, triglicerid,LDL szint- nő , HDL szint (jó koleszterin):csökken
- És a CSÚF: Transzzsírsavak: Koleszterin, triglicerid szint: nő, HDL: csökken
Telített zsírok
Miben találhatóak a telített zsírok? A vajban, zsíros tejtermékekben,sertészsírban, húsfélékben.
Érdemes az alacsony zsírtartalmú állati ( hús és tejtermékeket ) választani . A látható zsiradékot pedig távolítsuk el.
Telítetlen zsírsavak
- Csökkentik a szérum koleszterinszintet és növelik a jó koleszterinszintet (HDL)
- Források:olivaolaj,szója-,repce-,kukorica-, napraforgó-, diófélék olaja és avokádó,lenmagolaj.
- Halak:tengeri(makréla, hering,szardínia,lazac,tonhal, tőkehal,garnélarák)
- Hazai (busa, pisztráng, kecsege)
- Margarinokban szintén gyakran megtalálható összetevő a lenmagolaj, mely az omega-3 zsírsavakban gazdag olajféle, ezért fogyasztása különösen ajánlott azok számára, akik nem szeretik a halat.
- Terápiás hatás: heti kétszer-háromszor kedvező hatás a Triglicerid és HDL ( jó koleszterin) szintre.
- Preventív hatás:heti egyszeri halfogyasztás
Transzzsírsavak
- Nem képződnek az emberi szervezetben és nem is kívánatos a szervezetbe való bevitelük.
- Milyen élelmiszerekben találhatók meg?
- Nagy zsíradéktartalmú édesipari termékekben: töltelékes-, cukrász-, pékárukban: pl. nápolyi, csokinyuszi, csokimikulás, szaloncukor, cukrászsütemények. Nagyobb mennyiség és rendszeres fogyasztás esetén akár napi 20 gramm transzzsírsavat is bevihetünk a szervezetünkbe.
- természetes úton is keletkeznek pl.( kérődzés): (tehén, juh) előállított élelmiszerekben.(tej, hús)
- olajsütés (többször felhevített olajokban)
- Instant termékekben is megtalálhatóak : salátaöntet, leves-,mártás-ital-,kávéporok stb.)
- sós ropogtatnivalók:chips, vajízű pattogatott kukorica stb.
- kész- és félkész termékek(pizza)
- gyorséttermi-,zsiradékban sült ételek
- látványpékségek
Napi 5 gramm transzzsírsav: 23%-al növeli a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.
A jó hír viszont, hogy Magyarországon a 71/2013. (XI.20.) EMMI rendelet alapján tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amelynek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.
Zsiradékok,kenőzsiradékok, margarinok:
- A telítetlen zsírsavakban gazdag – napraforgó-, olíva-, kukorica-, repce-, szója-, földimogyoró, lenmag-, tökmag-, dióféle étolaj, Floriol mediterrán, Floriol sejtőr, Floriol ω6- ω3, Olajessimo, Floriol kardio, Kunsági Éden.
- A speciális zsírsav-összetételű Flóra, Flóra light, és Flóra prokatív margarin ( fitoszterint tartalmaz, ami csökkenti a koleszterintartalmat), Flóra majonéz, light margarinok.
- Flora omega 6,3, light, laktózmentes,vegán.
- Delma, Ráma classic (light változat, repceolajjal).
Mi helyett, mit válasszunk?
Magas zsírtartalom helyett….
- 100g rántott sertéshús: 15g zsírt tartalmaz
- 1dl kávétejszín: 15g
- 2dl 20% tejfől: 40g
- 1 adag hasábburgonya: 21g
- 100g téliszalámi: 46g
Az alacsonyabb zsírtartalommal rendelkezők:
- 100g natúr sertésszelet: 5g zsír tartalmaz
- 1dl 1,5% tej: 1,5g
- 2dl joghurt: 2g
- 1 adag héjában sült burgonya: 0g
- 100g Zalai: 20g
Javasolt konyhatechnológia avagy, hogyan is főzzünk…?
Főzés, párolás, zsírszegény sütési módok: (pl.olajjal spriccelt élelmiszert tegyünk a sütőbe).
Eszközök : teflon, alufólia, sütőzacskó, cserépedény, grill, kontaktgrill, mikrohullámú sütő.
Zsírszegény sűrítési módok :
Száraz rántás (lisztet olaj nélkül megpirítani a teflon serpenyőben), diétás rántás, egyszerű, kefires, joghurtos, tejes habarás, hintés, burgonyával vagy saját anyagával sűrítés.
A nyári alváshiány következményei a gyerekeknél
A Magyar Alvásszövetség közleménye: A nyári időszak számos kisgyermek életében a korábban megszokott alvási ritmus megváltozásával jár. Azok a 6-12 éves korú gyerekek, akik kevesebb mint kilenc órát
Nyáron edzeni? Mit, mikor, mennyit? A nyári sportolás ökölszabályai
Rendszeresen vagy gyakran sportolsz, esetleg mostanában készülsz valamilyen megmérettetésre, versenyre? A jó idő ugyan mozgásra csábít, de a kánikulai melegben való megterhelés számtalan kockázatot jelent a szervezeted számára.
COVID tanulságok: mit tegyél az egészségedért, most?
? Túl vagyunk a COVID-on? Mit tanulhattunk belőle? ? Mire érdemes figyelnünk az életmódunkban a háziorvos és az egészségfejlesztési szakemberek tapasztalati alapján? ? Mik a hosszú távú egészség pillérei? A