„Vedd a kezedbe” saját boldogságodat

Az emberek többségében közös, hogy boldog szeretne lenni az életben, de az már nagyon különböző, hogy ez a gyakorlatban kinek mit jelent. Egy dolog biztos, ha boldogak vagyunk, sokkal jobban érezzük magunkat.

Jó hír, hogy azt a gyakori tévhitet, hogy a boldogságot elsődlegesen a külső körülmények határozzák meg a pszichológia már tudományos kutatások alapján megcáfolta. Azaz, a mindennapi mentális jól-létünkért nagymértékben mi magunk vagyunk felelősek, mindazzal amit gondolunk, ahogy az élet dolgaira reagálunk, amilyen szokásokat kialakítottunk és amilyen új szokásokat beépítünk a mindennapokba.

Szokásaink megváltoztatása nem megy egyik napról a másikra. Mindig, amikor elbizonytalanodunk érdemes arra gondolni, hogy mit nyerünk, ha egy-egy jó gyakorlatot sikerül beépítenünk az életünkre.

Mit tegyek, hogy boldogabb legyek?

Mosolyogj / vagy mosolyogj többet!

Amikor mosolygunk boldogsághormon termelődik a szervezetünkben, így jobban érezzük magunkat. De mosolyunkkal nem csak a magunk kedvét, de másokét is felderíthetjük, mivel a mosoly ragályos. Próbáld ki, ha valakire rámosolyogsz nagy valószínűséggel az illető visszamosolyog.

Legyél hálás minden nap!

Nagyon könnyen hozzászokunk a jóhoz, és már észre sem vesszük, hogy sok esetben milyen szerencsések vagyunk. A mindennapi hála gyakorlása segít abban, hogy megbecsüljük az életünket és tudatosan végiggondoljuk, hogy még a sok nehézség közepette is, de mennyi jó dolog van az életünkben.

Ápold kapcsolataidat!

A társas kapcsolatok alapvető szükségleteinket elégítik ki, mint például annak megtapasztalását, hogy szeretnek, hogy fontos vagyok valakiknek vagy a támogatást a nehezebb helyzetekben. Ne feledkezzünk meg azokról, akik közel állnak hozzánk. Adj minőségi időd azoknak, akik fontosak neked.

Gyakorold a megbocsátás!

Nehéz megbocsátani azoknak, akik megbántottak vagy megsértettek minket. Mégis érdemes megtenni, saját magunk érdekében, hogy mi magunk megszabadulhassunk a negatív érzésektől. És ne felejtsük megbocsátani tudni nem csak másoknak kell, hanem saját magunknak is.

Lassíts és egyszerűsítsd le az életed!

Sokszor telezsúfoljuk a mindennapjainkat, mert nem akarunk semmiről lemaradni. Ennek következményeként állandósul a rohanás, a „semmire nincs időm”, a „soha semmit nem tudok rendesen megcsinálni” ördögi kör, ami csak negatív érzéseket szül. Tudatosan nézd át a napjaidat, hogy mivel lehetne könnyíteni, és csökkentsd azokat a dolgoknak a számát, amik valójában nem mások, mint értelmen időpocsékolás.