Kérem a harmadik oltást, de melyiket?

Mostanában mindenhonnan halljuk, hogy adassuk be a harmadik oltást is, ezért a leggyakrabban felmerülő kérdésekre igyekszünk itt röviden válaszolni.

Miért van rá szükség?

Mert ahogy telnek, múlnak a hónapok, egyre csökken az első két oltás (Janssen esetében egy oltás) után kialakult ellenanyagszint, ráadásul az újonnan megjelenő vírus variánsok is rontják a hatékonyságot, ezért a védettség fokozásához emlékeztető oltásra van szükségünk. Nem egyedüli eset, hogy három oltást adunk, gondoljunk csak a méhnyakrák-, a Hepatitis B- vagy akár a kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni oltásra. Jelenleg az kaphatja meg az emlékeztő oltást, aki elmúlt 18 éves és négy hónap eltelt a második vakcina beadása óta.

Melyiket válasszam?

Ha az első két oltásunk mRNS alapú volt, azaz Pfizert vagy Modernát kaptunk, nyugodtan választatjuk ismét őket, de természetesen kaphatunk vektor alapú Astrát, Szputnyikot vagy Janssent, sőt akár elölt kórokozót tartalmazó Sinopharmot is.

Ha megelőzően a kínai Sinopharmot kaptuk, bármelyikhazánkban elérhető oltást megkaphatjuk.

Ha vektor alapú vakcinával oltottak minket, azaz Szputnyikot, Janssent vagy Astrát kaptunk, akkor érdemes elsősorban mRNS alapú oltást kérni, de a kínai oltóanyag is szóba jöhet.

Utazás?

Jelenleg a negyedik hullám kellős közepén talán nem ez a legfontosabb kérdés, mégis sokakat érint, akik az unió által nem támogatott forrásból származó oltóanyagot kaptak. Feljebb ugyan felsoroltuk, mikor melyik emlékeztető oltást ajánljuk, de alább kifejezetten az utazásra fókuszálunk.

A kínai Sinopharmnál viszonylag egyszerű a helyzet, egyrészt a WHO jóváhagyásának köszönhetően szélesebb körben elfogadott, másrészt a vakcina hatásmechanizmusából adódóan bármelyik, itthon elérhető vakcinával kombinálható. Aki számára avédettségen kívül a külföldi utazás is fontos, az egy adagos Janssent nyugodtan kérheti.

Az orosz Szputnyik V-nél már nem ilyen egyszerű a helyzet, mivel egy esetleges utazásnál sokkal fontosabb,hogy a védettséget fokozza az emlékeztető oltás, így erre a célra a Janssen nem felel meg. Miért nem? Mert mindkettő vektor alapú oltás, és mindkettő ugyanazt a módosított, ártalmatlan adenovírust tartalmazza, aminek segítségével bejuttatjuk a koronavírus tüskefehérjéjének előállításához szükséges információt. Mivel az adenovírust is felismeri az immunrendszerünk, főképp, ha többször is találkozik vele, így azelőtt ártalmatlanítja, mielőtt még bejuthatna a sejtjeinkbe, ezáltal nem tudja a küldetését teljesíteni. Azaz papírunk lesz egy, az unióban is elfogadott oltásról, de védettségünk nem. A másik hatóanyagcsoport (mRNS) oltásai viszont nem egy-, hanem két adagosak és jelenleg nincs még protokoll a 2 adagos Szputnyikra történő 2 adagos mRNS-alapú oltásokra. Így a leginkább kézenfekvő, ha a Szputnyikkal oltottak friss PCR-teszttel utaznak.

Az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében a kormány 2021. november 22. és 28. között reggel 7 és este 19 óra között oltási akcióhetet indít a kórházi oltópontokon. Fontos, hogy a kampány kizárólag a kórházi oltópontokon fut! A kórházak országszerte megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják az akcióhéten a még oltatlanokat, és akár a második, harmadik oltást felvenni kívánókat is.  Az oltatlanok kivételesen előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra. Ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el és oltásuk érkezési sorrendben történik. A kórházi oltópontokon öt féle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm, a személyzet pedig segít a megfelelő oltóanyag kiválasztásában.