A szeretetteljes családi közeg félegészség

Sok éve foglalkozunk azzal, hogy mérjük és kimutassuk, milyen tényezők befolyásolják azt, hogy valaki egészséges legyen és jól érezze magát. Szerencsére az egészséges működés, a testi fiziológiánk jellemzői könnyen mérhetők, de emellett más, kevésbé „látható” tényezők is segítenek abban, hogy egészségesek maradjunk.

Évek óta tapasztaljuk (és ez a tény statisztikai bizonyítást is nyert), hogy a lelki egyensúlyunk egyik legerősebb meghatározó tényezője, hogy milyen az otthoni hátországunk. A családi életre, jól működő párkapcsolatra vonatkozó elemzéseink szerint a rendezett családi élet egyértelműen meghatározza, befolyásolja a magánélettel való elégedettséget és minél elégedettebb valaki a magánéletével, annál elégedettebb magával az életével is (ezek a szempontok több, mint 90%-ban összefüggnek egymással). Lelki és fizikai egészségünk érdekében mindannyian tudjuk, hogy a rendszeres mozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a káros szenvedélyektől való tartózkodás elsődleges, de jó tudnunk, hogy mindebben nagyon komoly szerepe van annak is, hogy otthon milyen közeg vár bennünket.

A család hatékony stresszmentesítő lehet

A jól működő családi hátország segít számunkra abban, hogy a munkahelyi stressz ne pusztítsa tovább a szabadidőnket. A társunkkal, családunkkal, gyermekeinkkel kikapcsolódásként töltött időnek nagy szerepe van abban, hogy elterelje a figyelmünket a munkával kapcsolatos gondolatainktól (még akár azzal is, hogy másféle gondokat hoz felszínre). Az persze helyzetenként eltérő, hogy az a jó megoldás, ha mindezeket otthon megbeszéljük vagy éppen az, ha nem – ezt magunknak kell kitapasztalnunk. Mindenesetre a jó családi élet, a jól működő párkapcsolat és baráti közeg nélkül még akkor sem lesz biztosított az életünkkel való elégedettség, ha egyébként az életünk többi területével elégedettek vagyunk. A családi életvitel – különösen, ha gyerekek is vannak körülöttünk -, általában kereteket ad az életünkhöz. Megszoktuk, mikor vannak a közös étkezések, igazodunk az iskolaidőhöz, a munkához, az alváshoz vagy a többiek napirendjéhez és ezeknek a rituáléknak komoly szerepük van abban, hogy a szervezetünknek segítsenek alkalmazkodni a szokásos ritmushoz. A családban töltött időnk során az emberi szervezet többnyire azért él meg kevesebb stresszt, mert olyankor ismert és biztonságos közegben vagyunk. Sőt, egyes publikációk alapján a családban élő emberek boldogabbak.

Kopp Mária a hazai pszichológia ismert kutatója szerint a ’család megtartó ereje nagyon erős’, elsősorban mert a fentiekben is említett lelki segítés és a testi pihenés, a rekreáció valódi terepét tudja biztosítani a számunkra. Ezért lehet nagyon mérgező, ha egy rivalizáló családi közegben találjuk magunkat, amely nem biztosítja számunkra a nyugalmas hátországot. A kutatások szerint egy stresszesebb munkahelyi időszakot a család segítő erejével könnyebben át tudunk vészelni és fordítva, ám ha mindkét életterünkben probléma van, az már kritikus lehet az egészségünkre nézve.

És mi a helyzet a gyerekes családokban?

Bizonyára többen gondolhatják, hogy a család bizony fárasztó is lehet és ebben igazuk van, különösen, ha gyermekeink vannak. A kisgyermekekkel töltött idő nyilvánvalóan fizikailag is megviselhet bennünket, mert gyakran kell hozzájuk alkalmazkodni és hosszabb időn át jóval kevesebb idő jut saját magunkra. Ugyanakkor egyes kutatások arra mutatnak rá, hogy a megterhelő időszakokra később már nem így emlékszünk vissza, mert a gyermekes életvitellel járó terhekből évek múltán jellemzően a jó élmények maradnak meg (vagy addigra a megélt problémákat már nem látjuk olyan súlyosnak). Egy pár évvel ezelőtt végzett amerikai kutatás konklúziója, hogy életünk során a gyerekek összességében több örömet okoznak a szülőknek, mint amennyi bosszúságot. A tanulmány szerzői arra jutottak, hogy ennek valószínűleg az az oka, hogy a szeretet, amelyet a gyerekeink léte okoz és amelyet velük tudunk megélni, az nagyobb értékű, mint az olyasféle eseti problémák, minthogy már megint össze kell pakolni utánuk vagy hogy nem eszik meg a spenótot. Mindenesetre ha épp abban a pillanatban úgy is érezzük, hogy a gyerekeink miatt stresszes az életünk és ez több lemondással jár, akkor is tudnunk kell, hogy ez általában múlandó érzés és valójában értelmet ad az életünknek. Így az egy-egy helyzetben megélt feszültségünknek hosszabb távon sokkal kisebb jelentősége van – tehát akár el is engedhetjük a gyerekeink miatti aktuális frusztrációnkat!

Tegyünk az elszigeteltség ellen!

Sokan kénytelenek magányosan élni és ezért alig jut módjuk megtapasztalni mindezt, hiszen nincsenek családtagok a közvetlen életterükben. Ám a rokonok, szomszédok és a baráti közeg ugyanilyen támogató tud lenni, ha sikerül szeretetteljes és értelemmel teli kapcsolatokat építeni. A családban élőknek pedig jó, ha van figyelme a magányosak felé, mert a közös programok, együttlétek, jó beszélgetések, közös élmények sokat segítenek abban, hogy az egyedül élők ne érezzék magukat elszigeteltnek.

Párkapcsolatunk, gyermekeink, szűkebb és tágabb családunk közegében tudunk őszinték, önazonosak lenni, szeretni és szeretve lenni, önzetlennek maradni, feltétlen bizalmat és biztonságot érezni. Leginkább itt van módunk derűsnek lenni, örömöt érezni, büszkének lenni, mindemellett a családdal töltött időnkkel a hobbinkat, a rekreációnkat, az aktív és passzív pihenésünket szolgáljuk, így a jó családi életünkkel a lelki egyensúlyunk és az egészségünk szinte legfontosabb területét ápoljuk!