Stressz evés I. rész

„Az ok, amiért táplálékra van szükségünk, az, hogy „szabályozzuk a szervezet egészségét  . . . és megelőzzük a betegségeket” — írja a Food and Nutrition című mű. Az egészségre hatással lévő, tápláló eledelből származó jótétemények nem lesznek azonnal szembetűnőek. Amikor elfogyasztottunk egy finom ételt, ritkán gondolunk erre: „Ez végtelenül sokat használ a szívemnek (a vesémnek, az izmaimnak és így tovább).” De próbáld csak ki, milyen is az, amikor egy ideig nem táplálkozol, és mindjárt nyilvánvalóak lesznek a következmények az egészségedben. 

Milyen következmények ezek? Elégtelen növekedés, a jelentéktelen fertőzésekkel szembeni ellenállás, hiányzik az energia és a kezdeményezőkészség.

A javaink közül úgy tűnik, hogy a táplálék az, amelyet a leghelytelenebb módon használunk fel” — jelenti ki a Healthy Eating című mű.

 

A STRESSZ HASZNOS ÉS ÁRTALMAS IS LEHET

A stressz egy természetes reakció, mely felkészít a nehéz vagy veszélyes helyzetekre. Ez a folyamat az agyban kezdődik. A hasznos stressz segít, hogy gyorsan cselekedjünk vagy reagáljunk. Bizonyos mértékű stressz ahhoz is hozzájárul, hogy elérjük a céljainkat, és jobban teljesítsünk például egy vizsgán, egy állásinterjún vagy egy sporteseményen.

Azonban az elhúzódó, nagyfokú vagy krónikus stressz ártalmas lehet. Ha a testünk rendszeresen vagy folyamatosan riadókészültségben van, az fizikailag, érzelmileg és mentálisan is megterhelő lehet. Megváltozhat a viselkedésünk, például a másokkal való bánásmódunk. A krónikus stressz emellett függőségekhez és más, egészségtelen szokásokhoz vezethet, például túlevéshez.

Amikor a stressz már ellenség

Mi zajlik a testedben, amikor folyamatosan készenlétben áll? Az izmaid feszültek, a pulzusod és a vérnyomásod tartósan magas, és a vérben a koleszterin, a zsírok, a cukrok, a hormonok és más kémiai anyagok nagy koncentrációban vannak jelen. Ez az állapot csupán rövid, intenzív és ritkán előforduló tevékenységek esetén normális, viszont ha huzamosan fennáll, fontos szervek károsodnak. 

A stressz miatt a mellékvese kortizolt szabadít fel. Ennek a hormonnak köszönhetően megnő az étvágyunk, jobban kívánjuk a magas cukor- és zsírtartalmú ételeket. „Állandó stressz során, a hidrokortizon kiválasztása miatt, a zsírok nagy valószínűséggel lerakódnak a has tájékán és a háton” – írja dr. Arien van der Merwe. 

Mert a stressz-evés során nemcsak egészségtelenebbül választunk, többet is eszünk, ráadásul a szervezetünk is másképp dolgozza fel az ételt.

A máj emeli a vércukorszintet, hogy több energiánk legyen. A túl sok stressznek a következő hatásai lehetnek:

  • cukorbetegség, immunrendszer meggyengülése, gyakoribb megbetegedés, hangulatingadozások, súlynövekedés

 

MIT TEHETÜNK?

Egyszerre csak egy nappal foglalkozz!

„Soha ne aggódjatok hát a következő nap miatt, mert a következő napnak meglesznek a maga aggodalmai.”Mit jelent ez? Azt,hogy mindennapi aggodalmak az élet részét képezik. De ne növeld egy adott nap aggodalmát azzal, hogy még a holnap miatt is aggódsz. Egyszerre csak egy nappal foglalkozz!

Legyenek észszerűek az elvárásaid!

Legyél szerény, és tűzz ki elérhető célokat, továbbá ismerd fel, hogy neked és másoknak milyen korlátai vannak. Így csökkented magad körül a stresszt.

Ismerd fel, hogy mi vált ki belőled stresszt!

Minél jobban tisztában vagy azzal, hogy hogyan reagálsz a stresszre, annál hatékonyabban tudsz megküzdeni vele. 

Mozogj rendszeresen!

A rendszeres testmozgás növeli az endorfin ( „boldogság hormon”) szintet, Növeli az erőnlétet, megelőzi az elhízást. Segít az egészségünk megőrzésében, ha kiegyensúlyozottan gyakoroljuk.

Gyakorlati  táplálkozási tippek stressz kezeléséhez:

  • Munka közben például érdemes zöldteát tartanunk a közelben, és azt kortyolgatni. Illetve tartsunk szünetet minimum óránként, és ropogtassunk el egy almát vagy majszoljunk el valamilyen gyümölcsöt.
  • Ha tudjuk magunkról, hogy stressz hatására hajlamosak vagyunk egészségtelenül választani, akkor vegyük körül magunkat egészséges ételekkel és élelmiszerekkel.
  •  Ne tartsunk otthon olyan élelmiszereket, amelyek megkísérthetnek.
  • Soha nem jó szigorúan korlátozó étrendet követni, különösen stresszes időkben. Egy korlátozó étrend nemcsak hatástalan a hosszú távú fogyáshoz,hanem károsítja a testi funkciókat, a szellemi egészséget, ráadásul még a stresszt is növeli.
  • A megfelelő hidratáció fenntartása az egészség szempontjából is fontos, ráadásul segíthet megelőzni a stresszt. A dehidratáció ugyanis befolyásolhatja a figyelmet, a hangulatot, az energiaszintet, ami pedig megváltoztatja az étkezési szokásokat.

Következő cikkünkben a stressz kezelésében segítő táplálékokról és a stressz-konyháról olvashatnak.

Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy konkrétan Neked mire van szükséged ahhoz, hogy megfelelő szinten tartsd az életedben a stresszt, akkor vedd igénybe a Fusion Vital stressz – életmód mérését! A mérés után egy riportban láthatod, hogy hogyan hat rád a stressz a mindennapokban, milyen minőségű a stressz ellensúlyozandó regenerációd, alvásod, és egy szakértő tanácsadó segít az eredmények értékelésében egy szakmai konzultáció keretében: