Palotanegyed egészségéért!

Három generációval az egészségért program

A Budapest VIII. kerület 4 felnőtt- és 1 házi gyermekorvosi praxisa közösen pályázott az EMMI „Három generációval az egészségért” programjának megvalósítására. A pályázat támogatást nyert, így a 2020-ban induló, mintegy másfél éves időszakban olyan egészségfejlesztési projektet szándékozunk megvalósítani, amely az egészségügyi alapellátás fejlesztésétszolgálja, a háziorvosokon kívül bevonva számos, az egészségfejlesztés területén dolgozó szakértő kollégát. A pályázat keretében cél mintegy 8000 betegnél a szív- és érrendszeri prevenciós tevékenység, a rosszindulatú daganatos betegségek szűrése és korai felismerése, valamint a gyermekek körében végzett egészségfejlesztési programok megvalósítása, illetve a lelki egészség támogatása. További cél a lakosság egészségértésének javítása, egészséges életmódjának elősegítése, különös tekintettel a gyermekek körében a rendszeres fizikai aktivitás és az egészséges táplálkozás elterjesztésére, valamint a dohányzás megelőzésére és a leszokás támogatására.

A pályázati program négy Mikszáth téri felnőtt háziorvosi, valamint a Gutenberg téri házi gyermekorvosi praxis együttműködésében valósul meg. A gyakorlati teendők közül szeretnénk kiemelni a háziorvosi rendelőkben elérhető szűréseket, amelyhez modern orvosi eszközpark-fejlesztés társult. Így az alapellátásban pácienseink számára elérhető EKG, pitvarfibrilláció-szűrés, 24-órás vérnyomásmérés alvási apnoé rizikó szűrés, vastagbél daganat szűrés, hepatitis-C szűrés, alkoholfüggőséget érintő szűrés, dohányzás-leszoktatási program, táplálkozási- és diétás tanácsadás, lelki egészség támogatás, gyermekkori elhízás megelőzést szolgáló program, csontritkulás szűrés, légúti allergia szűrés, rendszeres örömteli mozgás támogatás, továbbá részvétel különféle kutatási programokban. Egyes orvosi eszközök a páciensek otthonában is használhatók. Bár a programok a VIII. kerületben valósulnak meg, de nem csak a kerületieket érintik, mivel a programok nagy része bárki számára elérhető az alapellátási szolgáltatások között.

Hitünk szerint a pályázati program hozzájárul a koszorúér betegség, valamint a stroke okozta korai (65 év alatti), és a daganatos betegségek okozta halálozás csökkentéséhez, illetve a gyermekkori elhízás megelőzéséhez és a dohányzás visszaszorításához, a szélütések miatti maradandó károsodások mértékének csökkentéséhez, valamint a cukorbetegség és az elhízás növekedésének megállításához, a lelki egészség támogatásához.