Félek a szűrésektől…

Félek a szűrésektől…

…mondta egy 45 év körüli ismerősöm, amikor arról kérdeztem, mikor járt egészségügyi szűrésen. Attól tartott ugyanis, nehogy kiderüljön valami aggasztó, úgyhogy inkább el sem ment, amikor lehetősége lett volna rá.

Nos, a testünk egy 24 órában üzemelő szerkezetre emlékeztet, amelyik megállás nélkül dolgozik. A bevitt méreganyagok, a túlterhelés, az egészségtelen életmód, a stressz, a túlsúly, de még egyes öröklött hajlamok is nagyon próbára teszik a szerveinket. Ahogy az autónkat, úgy a testünket is időről-időre át kell nézni, szervízbe kell vinni, ahol avatott szemek észreveszik a kisebb hibákat, elvégzik a javításokat, kicserélnek egy-egy elkopott alkatrészt. Ugyanez történik egy célzott szűrővizsgálattal is. A tudatos életvitelnek ugyanúgy része az is, ha „átnézetjük” a gyakran használt szerveinket azért, hogy utána ismét sokáig fusson a kocsi. 

Minden betegség leghatékonyabb kezelése a megelőzés! Ha a megelőzéssel elkéstünk, akkor legalább vegyük észre időben a bajt. Ne féljünk a szűrővizsgálatoktól, mert egy időben felfedezett előjel alapján későbbi súlyos tünetek előzhetőek meg vagy netán végzetes betegségeket lehet elkerülni!

Kiknek javasolt szűrésen részt vennie?

A szűrés panasz- és tünetmentes emberek vizsgálatát jelenti, segítségével addig rejtett betegséget fedezünk fel, vagy zárunk ki. Felnőtteknél vannak életkorhoz kötött, javasolt  vizsgálatok, és vannak olyanok is, amelyeken életkortól függetlenül is célszerű rendszeresen elvégeztetni. A legfontosabb ajánlásokat a beillesztett plakát tartalmazza. Nagyon fontos, hogy egy esetleges pozitív eredmény esetén további vizsgálatok szükségesek a pontos diagnózis felállításához illetve a szükséges terápia minél korábbi elkezdéséhez. Jó hír, hogy rendelőnkben legalább 8 féle egészségügyi szűrésre lehet jelentkezni illetve az érintett háziorvosok szervezetten is indítanak szűrési kampányokat. Akik szeretnének részt venni a szűréseken, azok előre is jelentkezhetnek háziorvosuknál!

Kötelező a részvétel?

Csak a közösségre veszélyes fertőző betegségek elleni szűrésre vagyunk kötelezhetőek. Minden egyéb szűrővizsgálaton való részvétel egy lehetőség a hosszú és egészséges életre.