Nevetsz Te eleget?

Azt mondják a nevetés gyógyít! Biztos így van, mert a stressz az viszont tudományosan bizonyítottan is betegít. Így hát nevessünk többet, bolondozzunk többet! Meglátod, észrevétlenül boldogabb leszel. Ha esetleg magányos vagy, nézz az interneten vígjátékokat, kandi kamerát, olvass vicceket, nézz régi szilveszteri műsorokat. 

Április elseje a bolondok napja. Szeretünk is bolondozni, nem csak ezen az egy napon és nem csak áprilisban. Én áprilisi születésű vagyok, szeretek is viccelődni. Néha a diétázni vágyó betegeknek akik fogyni szeretnének azt mondom: Tudja mi a legjobb fogyókúra? Bármit ehet, csak ne nyelje le! Mindig nevetés a vége! 🙂 A nevetés pedig mindenkit feltölt, amire szükségünk is van.

 Az egyik alapvető feltétele a humor fejlesztésének, hogy kevésbé vegyük komolyan magunkat. Ismerjük, az “örökké komor, halálosan komolyan gondolkodó” típusú embereket. Semmi móka, semmi öröm. Természetesen vannak bizonyos események, ahol és amikor nem illik viccelődni, nevetgélni, de általában a társasági események nem a bánatról, szomorkodásról szólnak, hanem arról, hogy mindenki érezze minél jobban magát. A nevetgélés többet ér bármilyen nyugtatónál és antidepresszánsnál. Egy olyan ragályos dolog amitől boldogabbak leszünk, feltöltődünk és jobban érezzük magunkat egy vidám társaságban is. Biztos tanúi voltunk már mások nevetésének, aminek nem tudtuk az okát, de egy idő után mi magunk is elmosolyodtunk és nevetni kezdtünk azon, hogy nevet a másik ember. 

Bizonyára kollégáink mellett betegeink is hallják, hogy néha jókat nevetünk rendelés közben. A legnagyobb covid járvány közepette Doktornő szellemileg annyira kimerült volt, hogy azt mondta nekem, amikor nem értettem mit szeretne mondani nekem, hogy „Andi ne arra figyelj, amit mondok, hanem arra, amire gondolok.” Ez azóta saját szlengem lett.” 🙂

Szeretnék megosztani csak 1-2 mondatot személyes tapasztalataink alapján amik elhangzottak a rendelőkben egészségügyi dolgozó, nővér vagy orvos és páciens között akár személyesen akár telefonban:

Új beteg felvétele: nővér: Hol született? Beteg: kórházban… 🙂 

Az egyik kedvencem, egy újonnan felírt vérnyomáscsökkentő esete. Beteg a telefonban: Doktornő nem ment le a vérnyomásom: Doktornő: kiváltotta a gyógyszert? Beteg: Ki, de nem szedtem be. Doktornő: a gyógyszer csak akkor fog hatni ha be is veszi őket. 

Ugyanez lázas esetben, gyermekrendelő: Doktornő! Nem megy le a láza a kúptól sem. Beszélgetés végén kiderült, nem szedte le a műanyag átlátszó fóliát a Nagymama a kúpról és úgy használták.

Covid gyanús beteg mintavételre küldése. Telefonban elmondjuk mikor hová kell mennie és a beutaló hozzá fent lesz a felhőben és majd a mintavételi ponton ők azt ott látni fogják. Ezt legalább 2x elmondtuk, le is jegyeztetjük a beteggel. Beteg harmadszorra is megkérdezi: akkor most mit kell csinálnom?

 -És végül de nem utolsó sorban nőgyógyászat:

Orvos: hüvelyi úton szült? Páciens: nem, a Tétényi úton….

A hüvelytablettákat előfordult, hogy lenyelték. Pedig rá van írva, hogy külsőleg!

Nőgyógyászati rendelés, férfi orvos kérdezi a páciensét: -Mikor volt az utolsó menstruációja? Páciens: nekem? Orvos: -nézze, én nem menstruálok, a nővérkét pedig tudom, hogy mikor szokott, így hát kizárásos alapon igen, az Öné. 

Most mondd meg, ne nevessünk?

😀 😀 😀