Hogyan lehet egyszerre aludni és fogyni is közben?

Remek lenne, ha csupán a jó alvásminőség fenntartásával hatékonyabb fogyást tudnánk elősegíteni, de sajnos ez egyáltalán nem ilyen egyszerű. A súlyfelesleg leadása érdekében nemcsak az edzésre és a helyes étkezésre, de az alvásra is ugyanakkora hangsúlyt kell fektessünk. Sokszor megfeledkezünk róla, de ez a három dolog összefügg egymással!

Habár a fogyni vágyók körében a diétázás és a magas intenzitású kalória égető edzések a legjellemzőbbek, a helyes alvási szokások betartása is legalább ennyire fontos. A rossz alvás nemcsak megakadályozza az intenzív testsúlycsökkenést, de rengeteg testsúllyal vagy anyagcsere-zavarral járó egészségügyi problémához is vezet, mint pl. az elhízás, alvási apnoe szindróma illetve a cukorbetegség.

Hormonok és az étkezési vágyak

Sajnálatos módon a rossz alvás kihat a hormonműködésünkre is, különösen a grelinre, leptinre és kortizolra. A grelin az éhség hormonunk, ő mondja meg az agyunknak, hogy mikor érkezett el az ideje annak, hogy együnk. A leptin próbálja egyensúlyozni ezt, ő küldi az agynak a ,,tele vagyok’’ figyelmeztetést. A kortizol a stressz hormonunk, ami fogyásesetén azért kiemelendő, mert a stressz helyzeteket sokszor evéssel próbáljuk csillapítani, hiszen mindannyian tapasztaltuk már, hogy a táplálék bevitel egy szuper örömforrás, nem igaz?

Ha túl keveset alszunk, akkor a szervezetünk több grelint és kevesebb leptint fog előállítani. Továbbá kialvatlanság esetén a hormon kiegyenlítetlenség azt is eredményezi, hogy többet eszünk, mint amennyire a szervezetünknek valójában szüksége van. Amennyiben rosszul alszunk, akkor szintén nem tudjuk kipihenni magunkat és feltöltődni olyan mértékben mint általában, ami magasabb számú kortizol hormon előállítást fog eredményezni az erekben. A magasabb kortizol szám pedig azért nem szerencsés a fogyás tekintetében, mert az idézi elő, hogy a szervezetünk energiát tároljon (zsír formájában), olyan nehezebb időkre, mikor majd megint nincsen elegendő energiánk (vagyis nem aludtunk eleget).

Abban az esetben, ha nem alszunk eleget, a kialvatlanság a szervezet inzulin felhasználását szintén érzékenyen érinti. Az inzulin egy kiemelkedő fontosságú hormon a cukor feldolgozás szempontjából. A túlzottan kevés alvás hatására a sejtjeink inzulin rezisztensekké válnak, ezzel azt eredményezve, hogy több cukor marad a vérkeringésünkben, így a szervezetünknek muszáj több inzulint termelnie. A felesleges inzulin azonban a kalóriák szervezetünkben való tárolását és nem azok tárolás helyetti elégetését eredményezi. Hosszútávon a felesleges kalóriák lerakódása nagyon súlyos egészségügyi problémákhoz tud vezetni, csakúgy mint a cukorbetegség.

A jó alvás a kulcsa a fogyásnak és a hosszú távú súlykezelésnek. Nélküle a testsúlyunk és az általános egészségi állapotunk kezelése is egyaránt nehezebbé válik.

Cikkünket a Firstbeat Technologies által közzétett gondolatok ihlették. Amennyiben szeretnél tisztában lenni azzal, hogy elegendő-e a szervezetednek a mostani alvásod, vagy netán az elégtelen éjszakai feltöltődés állhat a súlygyarapodás hátterében, több napon át tartó testszenzoros mérésekkel személyre szabott és objektív elemzést kaphatsz erről is. De addig is tegyél meg egy szívességet magadnak! Kapcsold le a lámpákat és aludj egy jót!