Szorongok! Ez normális?

A szorongás alapvetően egy természetes jelenség, normális válaszreakció vészhelyzet esetén. Mi a vészhelyzet? Amit annak élünk meg. Ez lehet bármilyen új helyzet, új élmény vagy akár kudarc is.

Onnantól fogva viszont a szorongás kóros, ha már alig, vagy egyáltalán nem tudjuk leküzdeni és kellő ok nélkül is, aránylag enyhe ingerektől is érezzük. Egyértelműen betegségnek tartjuk akkor, ha jelentősen korlátozza a mindennapi életet, munkavégzést, valamint ellehetetleníti a társas kapcsolatok működését.

Nagyon változatos testi tünetekkel járhat, mint pl. verejtékezés, elsápadás vagy kipirulás, gombóc érzés a torokban, szájszárazság, remegés, szívdobogás érzés, mellkasi- vagy hasi fájdalom, szédülés, alvászavar, szexuális zavar. Jellemző lehet még az állandó rossz közérzet, rossz hangulat, pesszimizmus.

Mi állhat a háttérben?

Kialakulásában szerepet játszhatnak öröklött tényezők,  anyagi gondok, társ- vagy munkahely elvesztése, tartós stressz, de bizonyos élethelyzetekben időszakosan is gyakoribb lehet, például felvételi időszak, munkahely váltás vagy nyugdíjazás körül.

Érdemes az első gyanús jelnél segítséget kérni háziorvosunktól, mert  a szorongás hosszú távon jelentős életminőség romlást okozhat. Kezeletlen esetben drog- vagy alkoholfüggőséghez is vezethet, fokozza a szívérrendszeri betegségek, daganatos betegségek kialakulását, és hatására nem ritkán depresszió jelentkezik, sőt  öngyilkossági kísérletbe is torkolhat.

Ha a fenti tünetek ismerősnek tűnnek, ne féljünk szakembernél jelentkezni, mert a szorongás érzése nem a gyengeség jele!