A szigorítások mellett felpörög az oltási program

A koronavírus-járvány harmadik hulláma szomorú fertőzöttségi adatokat mutat, így a Kormány ezidáig nem tapasztalt szigorításokat léptet életbe a következő hetekben:
·       az óvodákat és iskolákat április 7-ig bezárják
·       az élelmiszerboltok, patikák, benzinkutak és drogériák kivételével minden üzletet két hétre bezárnak
·       a magánegészségügyön kívül minden más szolgáltatás szintén szünetel
·       ahol csak lehet, a munkahelyeket home-office-ra állítják át

·       szabadtéren mindenütt maszkhasználatot írnak elő.

Ami az egészségünket illeti, továbbra is megengedett:
·       igazolt sportolóként zárt kapus edzéseken részt venni ill. zárt kapus mérkőzéseket szervezni
·       a szabadtéri sportolás továbbra is megengedett
·       a parkok, arborétumok, kirándulóhelyek nyitva lehetnek, melyek igénybevétele megfelelő távolságtartással engedélyezett

·       ugyancsak igénybe vehetőek az egészségügyi szolgáltatások, ellátások.

Március első hetében felpörög az oltási program is. Eddig több, mint 785 ezres az átoltottság az országban, ennek a sebességét lényegében az eddig az országba beérkezett vakcinák számossága határozta meg. Jelenleg 5-féle vakcinát használnak fel (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik V ill. Sinofarm). A következő egy hét oltási tervében minden eddiginél több, további félmillió adag vakcina beadása válik lehetővé. Folytatódik a regisztrált idősek oltása háziorvosoknál (250 ezer kínai vakcinával és 31 ezer Moderna-vakcinával). 114 ezer Pfizer-vakcinát a kórházi oltópontokon adnak be az időseknek. Ezen felül 74 ezer 60 év alatti krónikus beteget kórházi oltópontokra hívnak be SMS-ben most hétvégére, ők AstraZenecát kapnak. Az egészségügyi személyzet éjt nappallá téve dolgozik a fertőzöttek ellátásán és a lakosság minél nagyobb mértékű átoltottságának megteremtéséért.


Kérjük, támogassák a járvány megfékezését a korlátozások betartásával és regisztráljanak az oltásokra a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon! De mindenekelőtt türelemmel forduljunk egymás felé!

 

Vigyázzunk egymásra, hogy hamarosan megölelhessük szeretteinket!

A képen dr. Nagy Nóra Krisztina józsefvárosi háziorvos oltást ad be egyik betegének Forrás:MTVA