Andi nővér megmondja: Szívjunk inkább friss levegőt!

Végre kinyithattak a teraszok, ahol egy kicsit fellélegezhetünk és hivatalosan is letehetjük a maszkot míg megiszunk egy kávét vagy elfogyasztunk egy ételt pár barátunk társaságában. Ugye milyen jó a friss levegőt belélegezni? Mindig feltűnt számomra, hogy a dohányosok valahogy mindig kicsit különcök míg szívják azt a cigarettát. Tényleg ennyire szükséges hogy most a vírus idején sem tudták letenni? Nem rettentette el őket a “veszélyeztetett vagy mert dohányzol” felkiáltás? De jó, hogy én 2007-ben eldobtam. Fejben dőlt el, egy tüdőgyógyászati oktatás után. Nekem könnyen ment, igaz nem voltam erős dohányos. 

Minap egyedül ültem egy limonádé mellett egy forgalmas étterem teraszán bámulva az előttem elhaladó dohányzó járókelőket és annyi kérdés fogalmazódott meg a fejemben ezzel kapcsolatban, hogy gondoltam felteszem itt olvasóinknak. Remélem így nem veszitek személyes sértésnek.

Vajon a dohányosok hány százaléka tudja, hogy a nikotinon és kátrányon kívül mi van benne?  Bezzeg az oltásoknál meg nem mindegy melyiket kapják….

Tudják, hogy hosszú távon milyen káros, de majd ráérnek még letenni ha baj van? És minek kell történnie, hogy abbahagyják? Kell hozzá egy infarktus vagy egy tüdőszűrés alkalmával kiderülő bizonytalan folt a tüdőn?

Miért is kellene azt megvárni?

Kiszámolták már mennyit költenek rá 1 hónapban, az utóbbi 1 évben és mennyi lesz a következő 1 évben? Vajon Ők is érzik a ruhájukon a szagát vagy tudják e, hogy megérezzük egy papírlapon ha behozzák a rendelőbe hogy a lakásukban rendszeresen dohányoznak, hogy minden elszívott szállal annyi perccel rövidebb lehet az életük?

Annyira büszke vagyok két rokonomra, Ők most tették le 3 hónapja. Előttük januárban szintén egy ismerős hagyta abba és azóta sem gyújtott rá. Szinte láncdohányosok voltak-és most láncban hagyták abba egymást buzdítva támogatva. Rájöttek mindenre. Hogy nem túl szép látvány egy nőnél, pláne nem menő már, öregít, ráncosít, szürke lesz tőle a bőrük, sárga a körmük, hamutál szagú az ujjuk, egészségtelen, szaglászavart is okoz, veszélyes és köhögtet. Covid időben ez gyanakvásra adott okot számtalan helyen. Ráadásul egyre többe kerül havonta. Kiszámoltuk mennyibe. Atyaég!  Ha ezt mind félre tennétek havonta és arra költenétek ami a bakancslistán szerepel. Hmm.

Minap egyikőjük randizott egy férfival aki dohányos és elcsattant egy csók is. Miután ezt elmesélte nekem azt kérdezte, hogy tényleg az Ő lehelete is ilyen lehetett mikor dohányzott? Hát a reakciót inkább nem írom le. 

Őszintén örülnék neki, ha csak egyvalaki is az én cikkem miatt leszokna a dohányzásról! Hátha valakinek ez lesz az utolsó löket, hogy letegye a cigarettát!

Itt a dohányzásmentes világnap. Május 31.

Tűzz ki egy határidőt! Akár ezt a napot. Vagy mást vagy MOST?

Hidd el fejben kell eldőlnie!

Lehet kérni segítséget, ha nem megy. Keresd fel a háziorvosod!