Eveznél? Be-n-eveznél ?

Még javában tombol a nyár, és én annyira belemelegedtem a forró nyári hétvégékbe, hogy el sem hiszem, hogy írtam a téli depresszióról. Hol van az már?
 
Amióta az eszemet tudom számomra nyáron mindig a víz közelsége jelentette a feltöltődést, kikapcsolódást, nyaralást, lazítást és a sportolást is .
Szerintem a legjobb sport az úszás. Bármilyen életkorban megtanulható, sohasem felejtjük el, és kifejezetten jót tesz az ízületeknek is. Szabad vizekben, tavakban a lelkünkre is hat és felcsigáz egyszerre.
 
Mostanában több vízisport jelent meg a nagyobb tavainknál, és folyóinknál sőt a Dunán is egyre többet látni, ahogy a folyó elhagyja a várost, és szelídebbé, kanyargósabbá válik ki is próbáltam őket sorban és a Stand Up Paddle  egyszerűen rövidítve SUP lett a legnagyobb kedvencem.
De ne ijedjenek meg, nem buzdítok mindenkit extrém vízi sportokra. De a SUP nem is olyan extrém. Van egy 8 éves nagytestű kutyám, aki most tanulta meg velem a SUP-ozást és velem tart utasként. Ezt azért tartom fontosnak leírni, mert ha Ő meg tudta tanulni akkor bárkinek menne! Az okok a következők: – nem kell feltétlenül állni rajta! Lehet ülve és térdelve is evezni. A bátrabbaknak még úszás tudás sem kell, mert kiváló mellények vannak hozzá amik fent tartanak ha beleesnél a vízbe.
 
És hogy miért jó? Semmilyen előtanulmány nem szükséges hozzá de az élmény amit nyújt az fantasztikus. Feletted a kék ég, friss levegőn vagy, ringat a víz, miközben észrevétlenül egyensúlyozol ami olyan izmokat mozgat meg finoman amiről azt sem tudtad hogy vannak.
A vízen tapasztalható folytonos ringatás ellazítja az idegrendszert,  ezáltal oldja a stresszt.
 
Én kisebb tavakon próbáltam ki először, ahol a nádas mellett halkan, lassan evezve haladtunk el, megfigyelhettük közelebbről a vízi élővilágot, 1-1 madarat a békákat.
 
Ehhez a sporthoz sem szél, sem hullám nem kell, így gyakrabban végezhető.  
A SUP-nak ezer arca van és kortól függetlenül mindenki megtalálhatja a fittségének és kedvének megfelelő stílust. Laza túrákra és intenzív edzésekre egyaránt alkalmas. Az alapok néhány perc alatt elsajátíthatóak. Segítségével eddig soha nem látott helyeket fedezhetünk fel. Jógázhatunk, piknikezhetünk is rajta. Szuper időtöltés családtagjainkkal és barátainkkal, de ha magányra vágyunk, abban is tökéletes partner. A SUP mindig azt nyújtja, amire éppen szükséged van: csendestárs, vízijármű, edzőterem, terapeuta, napozóágy. Fedezd fel Te is ezt a fantasztikus vízisportot és engedd, hogy magával ragadjon az ÉLMÉNY!
 
A SUP a szörfözés egy válfaja nem új találmány, mintegy 300 évvel ezelőtt James Cook kapitány legénysége írta le a Polinéziában az ottani őslakosok állva evezhető deszkacsónakjait. Az 1960-as években aztán hawaii szörfoktatók fedezték fel újra maguknak és alakították ki a mai változatot. Ezek a deszkák a nagyobb felületüknek köszönhetően jóval stabilabbak és kényelmesebb velük egyensúlyozni. Tavainkon a Dunán és a Tiszán is már vannak kölcsönzők, ahol a bátrabbak ki is próbálhatják, még oktatás is van. Ha pedig megszerették: felfújható változatban kaphatóak teljes felszereléssel ami evezőt és pumpát jelent, súlyuk 8-11 kg körül mozog, és saját hátizsákot adnak hozzá amivel akár hátunkon tömegközlekedésre is fel tudunk szállni.
Ha felkeltettem érdeklődésed csak írd be a google keresőbe: sup kölcsönzés, sup túrák, sup ötletek.