Andi nővér rendhagyó karácsonyi ajándéktippjei

Hamarosan itt a karácsony… Mindenkinek sikerült megvenni az ajándékot? Vagy még mindig csak bolyongsz üzletről üzletre és nem tudod mit vegyél a szerettednek? Ha úgy érzed megvan mindened, éppen nem vágysz semmi tárgyra, vagy újabb kacatra amit 2 hónap után valami szekrény mélyére rejtesz, hogy jó lesz majd valamikor mi az amit kérnél a Jézuskától? Mi okozna örömet?  És vajon hogy gondolják ezt a szüleink és nagyszüleink vagy a testvérünk? Nekik mi okozna örömet? Gondoltatok már arra, hogy ne csak tárgyakat adj? Az öt szeretetnyelv. Egyik kedvenc könyvem volt lánykoromban.
Mindig ad új ötleteket ha csak ránézek a könyvespolcon.
 
Hogy mi a szeretetnyelv öt eleme?
 
1: Elismerő szavak.
2: Minőségi idő
3: Ajándékozás
4: Szívességek
5: Testi érintés
 
És most inkább elmesélem, hogy a Nagyid talán jobban örülne egy mamusz helyett a minőségi időnek. Írj neki egy személyes kis versikét korábbi fényképekkel összerakva – emlékként, elismerő szavakkal. Mikor látta utoljára sötétben a gyönyörű Budapest karácsonyi fényeit? Én bizony beültettem a családot gyakran az autóba és szenteste a vacsora után kocsikáztunk egyet a városban (minőségi idő). Volt, hogy ketten emeltük be a Dédit a kocsiba. Csak ámultak és bámultak mint egy kisgyerek.
 
Megint a járvány… mert ugye tavaly mindenki be volt zárva. Ők is. De nekik rosszabb volt, mert sokat voltak egyedül. Ők még mindig jobban félnek. De a magány ártalmasabb, mert tudat alatti stresszt és melankóliát okoz, majd pedig magas vérnyomást.
 
Ajándékozás: látogassátok meg a szüleiteket, nagyszüleiteket sűrűbben és találjatok ki valami emlékezetest nekik. Mi már gyakran adunk emlékeket egymásnak. Egy élményt. Nem kell csak a nagy dolgokra gondolni. Süssetek velük közösen, vigyétek el őket valahova, kapja meg becsomagolva akár egy képeslapba leírva listán, hogy hova fogjátok Őt elvinni. Akár 1 évre előre minden hónapban legyen valami terv. Például, hogy februárban elviszed és megmutatod neki a hóvirágokat az arborétumban, vagy együtt sütitek farsang idején a fánkot.
 
Vagy a Nagypapi mikor járt utoljára moziban? Biztosan találtok neki való filmet. Lepjétek meg egy mozijeggyel! Lehet, hogy elsőre megijed és gondolkozik, de kész tények elé kell állítani és megszervezni az eljutást, úgy, ahogy neki a legjobb lesz. És tudjon róla, hogyan lesz, mert akkor nem idegeskedik.
 
Persze ezek az élmények mindig testi érintésekkel, puszikkal, simogatásokkal és ölelésekkel is járnak. Ki tudja meddig tehetitek ezt meg velük? Járt már a tropicariumban? Egy idős embernek az nagy élmény. Vagy mikor volt utoljára közösen a család az állatkertben? Oda télen is lehet menni, csak jól fel kell öltözni és benti állatok is vannak.
 
Testvérek: mikor voltatok együtt utoljára bárhol? Legyetek újra gyerekek egy kis időre, menjetek el oda ahova kisgyerekként együtt jártatok a szüleitekkel. Vagy vigyétek el oda közösen a gyerekeiteket. Merjetek újra gyerekek lenni! Társasjátékozzatok régi játékokkal, előkerülhet újra a Ki nevet a végén?
 
Szívességek: kérdezzétek meg, hogy miben tudnátok segíteni neki! Írassatok vele kívánságlistát, amit a következő év során mint egy kupont bármikor beválthat nálatok. Meg fogtok lepődni miben kér segítséget! Lehet, hogy azért lesz akit erre kicsit rá kell vezetni. 🙂
 
Én idén meglepem a Nagymamám egy igazi konténeres élő illatos fenyőfával, rajta szép égőkkel. Mert neki mindig egy pici műfenyője volt. Égők sem voltak rajta. Mert kell az illat, ami átjárja a lelkét akkor is, ha az ünnepek alatt és utána is vízkeresztig nem lehetek végig ott vele. Anyukámat pedig egy élménnyel fogom meglepni, de itt nem árulhatom el, mert Ő is olvassa itt a cikkeket. 🙂
 
Ezért lettünk beoltva. Hogy éljünk és együtt lehessen a család! Nem lehetünk örökké bezárkózva a vírus elől. Mert nagyobb sérülést okoz a lelkünkben ha később kiderül, hogy az volt az utolsó karácsony a nagyszülővel. 
 
Boldog karácsonyt és egészséges, örömtelibb új évet kívánok mindenkinek !