Október a mellrák elleni küzdelem hónapja!

Hazánkban, a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint évente 6-8000 új emlődaganatos megbetegedés kerül felismerésre, mintegy 2500 nő halálát okozva. A mellrák a nők daganatos halálokai között a tüdőrák és a vastagbélrák mögött a harmadik helyen áll.

A magyar női népesség átlagos emlőrák-kockázata 8-10 százalék körül van, ami azt jelenti, hogy élete során minden 10-12. nőnél kialakulhat ez a betegség.

A korán felfedezett emlőrákok esetében kb. 80%-os 5-éves túlélés biztosítható, a betegség ilyenkor tehát még nagyrészt meggyógyítható. A késői stádiumú, áttétes emlőrákok esetében ez az arány csak15% körüli.

A 45 és 65 év közötti, tünetmentes nők számára kétévente térítésmentesen elérhető a mammográfiás szűrővizsgálat, melyre névre szóló meghívót kapnak postán, pontosan megjelölve, mikor és hol kell megjelenniük. A mammográfiás szűrővizsgálat a lakosság számára teljesen ingyenes. A vizsgálat egy kicsit kellemetlen lehet, de nem fájdalmas, és nem jár együtt jelentős sugárterheléssel sem.

Természetesen lehetőség van arra is, hogy a szervezett, meghíváson alapuló szűrővizsgálaton kívül is részt vegyen valaki mellrák-szűrésen. Ezt általában azoknak a fiatalabb nőknek szokták javasolni, akiknek a családjában, anyai ágon előfordult már emlőrák. A mammográfia ebben az esetben is ingyenes, de beutaló szükséges hozzá. Mammográfiát 30 éves kortól végeznek, a szakmai ajánlások szerint 30 és 45 éves kor között háromévente érdemes rajta részt venni.

Ha kaptál lakossági szűrővizsgálatokra meghívást, menj el!

Figyelj magadra, szeresd a tested, élj boldogan!