Lassan járj, tovább élsz! – Egyszerű tippek a teljesebb élethez

Az életünk folyamatosan gyorsuló tempóban zajlik: rövidebb idő alatt egyre több ügyet intézünk, több emberrel kommunikálunk, gyorsabban közlekedünk, próbálunk eredményre, és élményhez jutni. Eszközöket és gépeket alkotunk, amelyek időt takaríthatnak meg nekünk, de valójában mégsem lesz ettől életünk nyugalmasabb, kevésbe zsúfolt, sem boldogabb. Sőt, úgy tűnik, hogy az élet nagyon sok helyzetében az elégedettséget épp az ellenkező irányban találhatjuk meg könnyebben. Egyre többen gondolják azt, hogy a mindennapjaink ritmusának csökkentése hosszabb és jobb minőségű életet eredményez. Csökken a stressz szintünk, egészségesebbé válunk, javul kapcsolataink minősége, vele együtt a teljes közérzetünk.

Íme a lifehack.org összefoglalója alapján néhány tanács, hogyan lehet lassabb tempóra váltani:

Szabadulj meg a felesleges szokásoktól

Nagyon sok olyan dologra szánunk időt hétköznapjainkban, amiket valójában csak megszokásból végzünk. Ilyenek lehetnek pl. esti tv nézés, szörfölgetés a neten, játékok a mobilunkon stb. Gondold végig, hogy mik azok a tevékenységek, amiket tényleg szeretsz és érdemes megtartani a napirendedben.

Egyszerre csak egy dolgot csinálj

A legtöbb embert feszültté teszi az, ha egyszerre több feladatot kell egyidőben elvégeznie. Ilyenkor úgy érezzük, hogy a napunk csak elrohant, egy percre sem tudtunk kikapcsolni. Egyszerre csak egy dolgot csinálni élvezetesebb. Ha például vezetünk, akkor csak vezessünk: nincs telefonálás, nyelvtanulás, tervezés, gondolkodás. Helyette élvezd a vezetést, hallgasd a motor hangját és a szívverésed, nézz ki az ablakon, élvezd a pillanatot.

Válaszd a csendet

Annyira hozzászoktunk, hogy néha észre sem vesszük, mennyire zajos a környezetünk. Szól a rádió, a televízió, de lehet, hogy senki nem hallgatja őket igazán. Telefonok, tabletek pittyegnek és csilingelnek körülöttünk. Nyugalmasabb hétköznapokat teremthetünk magunknak, ha ezeket a zajokat amennyire csak lehet kiiktatjuk a környezetünkből.

Kapcsolj ki!

Ahhoz is kezdünk hozzászokni, hogy elérhetőek vagyunk a nap 24 órájában. Biztos, hogy minden emailre, telefonra, sms-re azonnal kell válaszolni? Tudatosan csak arra az időre tartsd bekapcsolva a mobilod, amikor érintkezni akarsz másokkal. Nem valószínű, hogy elveszítesz egy fontos üzletet, ha nem válaszolsz azonnal egy telefonhívásra. Az viszont biztos, hogy ha minden hívást azonnal felveszel, akkor elveszítheted a fonalat a saját teendőiddel kapcsolatban.

Válassz lassabb tempójú csengőhangot és háttérzenét!

Volt már olyan, hogy majdnem frászt kaptál, amikor megszólalt egy telefon? A csengőhang lehet idegesítő, feszültség keltő, ugyanakkor lehet nyugtató hatású is. Egy lassabb tempójú, lágyabb hangzású csengőhang beállításával kellemesebbé teheted környezeted hangulatát. Ha zenét hallgatunk, öntudatlanul is a zene ritmusára kezdünk lélegezni. Lassabb légzés lassabb szívverést és ezáltal nyugodtabb gondolkodást eredményez. Relaxáló vagy klasszikus háttérzene választása jó hatással lehet idegállapotunkra két megbeszélés között vagy épp a dugóban való veszteglés ideje alatt is.

Élvezd a részleteket!

Szánj időt a megfigyelésre és a részletek élvezetére. Figyelj arra, ami épp történik veled, amit éppen csinálsz. Figyeld meg a részleteket, amiket eddig nem vettél észre; színeket, illatokat, benned felbukkanó benyomásokat. Tölts minőségi időt a szeretteiddel. Sokkal többet ér 10 perc teljes figyelmet szentelni valakinek, mint egy napot eltölteni vele úgy, hogy valójában nem is figyelünk rá. Mikor ületetek a szeretteiddel utoljára körben az ebédlőasztal mellett úgy, hogy nem villogtak közben a mobilok képernyői?

„A végén nem az eltelt életéveid számítanak, hanem az élet az éveidben.”

Abraham Lincoln

Vezess lassabban, egyél lassabban, járj lassabban! Élvezd a pillanatot! Élj tudatosan!