Az egészségmegőrzés 7 pillérje COVID alatt is – a szerkesztőség ajánlásával

Már több, mint egy éve, hogy a koronavírus járvány és az azzal járó vészhelyzet, valamint a korlátozások felforgatták mindannyiunk eddigi megszokott életét. Eltekintve a súlyos következményektől mindenki élete kisebb-nagyobb mértékben átrendeződött, amit sokan negatívan élnek meg. Mivel mindannyian különbözőek vagyunk, így nincs mindenki számára biztosan beváló módszer, ami segíthet ebben a helyzetben is, hogy egyensúlyban, egészségben legyünk. A Legyekjól.hu szerkesztőségével épp ezért döntöttünk úgy, hogy összegyűjtjük a számunkra bevált módszereket, hogy a tippjeinkből szemezgetve mindenki megtalálhassa azt a praktikát, ami számára is működhet. Ezeket összegezve láttuk, hogy az egészségmegőrző tippjeink összetevői 7 fő pilléren állnak, melyekhez mindenki tudott egy-egy új és más szemléletmódot hozzácsatolni. Mutatjuk ezeket.

1. RENDSZERES MOZGÁS

-Még a nehéz időszakban is próbálok a FIZIKAI AKTIVITÁSRA is időt találni: hetente 3-szor futni szoktam ill. ha erre netán nincs idő, akkor is sétálok egy nagyot, hogy kiszellőztessem a fejem. Ezek az alkalmak a friss gondolatokhoz is jól szoktak jönni (Dr. Nagy Nóra Krisztina).

-Hetente 3-4-szer 40 perc INTENZÍV MOZGÁST végzek, vagyis sportolok (Szántó Gyöngyi).

MINDENNAP MOZGOK kb. 30-40 percet. Mivel a járvány alatt is lehet szabadtéren sportolni, így a futás vagy a kerékpározás továbbra is lehetséges illetve a street fitness parkok most is használhatók, csakúgy mint hogy lehet erdőt járni vagy sétálni is. Annyiban még jobb is a mostani helyzet, hogy mindezt nem zárt térben, hanem kint a levegőn tehetem, amely nagyon jól jön a sok képernyő előtti ücsörgés idején (Vada Gergely).

SOKAT MOZGOK. 6 éve kezdtem erre tudatosan odafigyelni, azóta jegyzem fel a napi aktivitásomat, de több eszközzel szoktam mérni, monitorozni is. Ez nem azt jelenti, hogy minden nap futok vagy konditerembe járok edzeni, hanem azt, hogy napi 30 perc mozgást és hetente 120-150 perc intenzívebb aktivitást, edzést csak évente néhány nap van, amikor nem tartom (Kun Zoltán).

SPORTOLOK. Csapatsportolóként, heti 4x járok edzésekre, ami nemcsak a mozgás szempontjából nyújt feltöltődést, hanem a közösségbe tartozás érzése is sok előnyt jelent a lelkiegészségem megtartásában (Csapó Erik).

-Az első hullám időszakában nagy gondot jelentett számomra a mozgáshiány, motiválatlan voltam az otthoni edzésekben és a futás sem nyújtott már akkora felüdülést számomra. Nagyon szeretek táncolni és rájöttem, hogy ez az a mozgásforma, ami akkor is fel tud tölteni, amikor a gondolataim legmélyén vagyok. Számos táncos edzésanyagot lehet találni már az interneten, melyekben az izomerősítésre is sor kerül. Véleményem szerint fontos, hogy MINDENKI MEGTALÁLJA SZÁMÁRA AZT A MOZGÁSFORMÁT, AMI IGAZÁN MOTIVÁLNI TUDJA (Nagy Regina).

RENDSZERES MOZGÁS TOVÁBBRA IS: ugyanúgy igyekszem betartani a heti minimum 150 percet. Ebből 2x60perc személyi edzés, két baráttal. (Így nemcsak testi inger van, hanem lelki is, a kapcsolatok ápolása révén) (Dr. Márkus Anikó).

-Mivel munka közben sokat ülünk, a 8 óra munka, 8 óra pihenés ritmusában igyekszem arra is figyelni, hogy LEGALÁBB NAPI 8 PERCET! MOZOGJAK. Ezenfelül tudatosan keresem a lépcsőket, hisz a lépcsőzés növeli az állóképességet! Liftezés helyett INKÁBB A LÉPCSŐT VÁLASZTOM (Hadrévi Andrea).

-Még azokon a napokon is, amikor nagyon nincs kedvem mozogni, RÁ TUDOM VENNI MAGAM, HOGY MEGCSINÁLJAK 1-2 GYAKORLATOT, amiből aztán lesz 3 gyakorlat…majd 4…majd 5…, végül egészen belelendülök és azon kapom magam, hogy kész is a napi rutin feladatsor (Szoboszlai Hanna).

 
 2. KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTKEZÉS

-46 évesen, semmilyen gyógyszert és vitamint se szedek, de KIEGENYSÚLYOZOTT adagnagyságokkal,LTOZATOSAN ÉTKEZEM (Szántó Gyöngyi).

NAPONTA 5 ALKALOMMAL ÉTKEZEM. Ezt a rutint a karantén időszakban is megtartom, így nincs unalmamban való nassolás. Annyi zöldséget és gyümölcsöt választok, amennyi az összes bevitt étel harmadát-felét fedezi. A kenyeret a járvány kitörése óta itthon sütjük és a fehérlisztet teljes kiőrlésűre / tönkölyre cseréltük (Vada Gergely).

IGYEKSZEM ELKERÜLNI AZ OLYAN ÉTELEKET, AMELYEK HOZZÁADOTT CUKROT TARTALMAZNAK. Ha édességre fáj a fogam, általában olyan receptet nézek ki, amely elkészítéséhez finomítottcukor helyett, valamilyen természetes édesítőt használhatok, például banánpürét/ almapürét vagy stevia-át (Szoboszlai Hanna).

ÉTKEZÉSI NAPLÓT VEZETEK, így pontosan látom magam előtt, hogy az adott napon mit fogyasztottam és mennyi fér még bele az adott napi keretembe, ezáltal sokkal kevésbé csábulok el az ínyencségek irányába. Ez számomra egy jó taktikának bizonyult az unalomevés elkerülésében (Nagy Regina).
 

 3. ALVÁS

-Nekem sokat segít az ALVÁS, tudom, hogy sokat kell aludni ahhoz, hogy szellemileg friss és egészséges maradhassak. Sajnos mostanában az oltások adminisztrációval és a rengeteg rendelői többletmunka miatt éjszakába nyúlóan vagyok kénytelen dolgozni, ezeket az elmaradt órákat hétvégén korábbi lefekvéssel és némi napközbeni szunyókálással igyekszem pótolni (Dr. Nagy Nóra Krisztina).

MINDEN NAP 7-7,5 ÓRÁT ALSZOM. Lehetőség szerint ugyanakkor megyek lefeküdni és ébredni is nagyjából azonos időpontban szoktam (Vada Gergely).

SOKAT ALSZOM. Tudom, hogy egy megfelelő minőségű alvás elengedhetetlen a testi-lelki egészségünk fenntartásában, ezért mindig odafigyelek rá, hogy meglegyen a napi 8 óra alvásom (Csapó Erik).

 4. POZITÍV SZEMLÉLET

-Számomra sokat jelent a lelki egészségem fenntartásában annak a tudatosítása, hogy milyen sok embernek tudok segíteni orvosként azzal, hogy megnyugtatom, hogy tájékoztatom, hogy meggyógyítom. Nagyon sokat segítenek ebben a hálás visszajelzések, amelyet mindig szívesen fogadok (Dr. Nagy Nóra Krisztina).

MINDENNAP HÁLÁS VAGYOK valamiért és azt ki is mutatom dícsérettel, mosollyal. Elégedett vagyok az életemmel, vannak rövid- és hosszútávú céljaim, melyekért erőfeszítéseket teszek (Szántó Gyöngyi).

IGYEKSZEM POZITÍV MARADNI. Rengeteg erőt meríthetek abból, ha a dolgoknak megpróbálom megtalálni a jó oldalát. Őszintén szólva nem is tudok rá visszaemlékezni, mikor voltam utoljára rosszkedvű (Vada Gergely).

POZITÍV SZEMLÉLET és HÁLA: Már évek óta minden héten összeírom, hogy milyen pozitív események, momentumok történtek velem, a családommal a héten (ehhez persze minden nap végig is gondolom, hogy aznap minek örülhettem) amiket aztán visszanézve tudatosítja bennem: hálás és boldog lehetek az életemért (Kun Zoltán).

TARTÓZKODOM A NEGATÍV DOLGOKTÓL. Ha mégis belemerülök egy-egy ilyen cikk vagy kommentsorozat olvasásába, akkor tudatosan megszánom az íróit és magamnak keresek valamit, amiért hálát adhatok. (Hálás vagyok, mert van munkám, amit szeretek. Egészséges a családom. Élnek a szüleim. Írhatok a Legyekjol.hu-ra. Bármi (Dr. Márkus Anikó).

HA FESZÜLTNEK ÉRZEM MAGAM, OLYANKOR IGYEKSZEM EGY KICSIT LECSENDESÍTENI MAGAMAT ÉS BEFELÉ FIGYELNI. Próbálom megtalálni a feszültséget kiváltó tényező forrását és átgondolni azt, hogy tulajdonképpen van-e ennek valóság alapja? Valóban olyan dolog-e, aminek tényleges negatív hatása lehet rám nézve? Illetve, tudok-e rajta pozitív irányba változtatni? Ha ez önmagamtól nem megy, sohasem vonakodok attól, hogy segítséget kérjek (Szoboszlai Hanna).
 

 5. PRODUKTIVITÁS, HATÉKONYSÁG

FIGYELEK A SAJÁT BIORITMUSOMRA: amikor produktív vagyok, akkor nyomom ezerrel”, mert csak úgy lehet egyről a kettőre lépni, eredményt, célokat elé Amikor viszont a szervezetem jelez –és figyelek a jelzésekre, ilyen lehet pl az ebéd utáni intenzív kajakómaakkor próbálok feltöltő, regeneráló pihenést, passzív tevékenységeket beiktatni, legyen ez egy power nap (gyors alvás) vagy más, szívemhez közel álló feltöltő tevékenység, hobbi. Azokon a napokon vagyok a leghatékonyabb, amikor a saját ritmusomat figyelem és követem (Kun Zoltán).

-Rendkívül fontos számomra nap indítása. Odafigyelek arra, hogy MINDEN REGGEL IDŐBEN KELJEK FEL, így a napiteendők előtt, nyugodtan elfogyaszthatom az elmaradhatatlan kávémat és a reggelimet. Ezután általában picit ÖSSZEKÉSZÜLŐDÖK, ha nem is annyira, mintha egyetemre mennék, de felöltözöm, elkészítem a hajam stb. Ez fontos, hogy jól érezzem magam a bőrömben és sokat hozzátesz a napi önbizalmamhoz is, így összeszedettebnek érzem magam a nap hátralevő részében (Nagy Regina).

„Végy 3 gyereket, 2 kutyát,1 macskát,1 papagájt,2 állást”- azaz MARADJ MOZGÁSBAN, minden téren: angol lecke írás munka után a gyerekkel, macska etetése hajnalban, kutyával és gyerekkel való foci a kertben, esőben ping-pongozás a konyhaasztalon (Szántó Gyöngyi).
 

 6. KAPCSOLÓDÁS MÁSOKHOZ

TARTOM A MINDENNAPI KAPCSOLATOT A BARÁTAIMMAL. Szociális téren különösen nehéz most ez az időszak az emberek számára, sok kapcsolat megszakad. Igyekszem minél gyakrabban időt szakítani így is a barátaimmal való beszélgetésre, akár telefonon vagy videójátékozás közben, hiszen ezek mindig felüdülést jelentenek számomra (Csapó Erik).

MINDEN NAP MEGÖLELEM A CSALÁDTAGJAIM. Nagyon sokszor (Dr. Márkus Anikó).

-Nagyon PONTOSAN MEGHÚZOM A KÖZÖSSÉGI MÉDIA- ÉS HÍRFOGYASZTÁS HATÁRAIT. Naponta maximum kétszer 15 percet töltök böngészgetéssel. Ezzel egyrészt sok időt megtakarítok, másrészt nem okoznak felesleges lelki terhet az ostobaságból, rosszindulatból vagy tájékozatlanságból eredő tartalmak. A hírforrásokat is tudatosan választom meg és csak olyanokból tájékozódom, amelyek nem hatásvadász vagy manipulatív céllal adnak közre tartalmakat (Vada Gergely).

7. TARTALOMMAL TELI ÉLET

-Az ÉLETHOSSZIG TANULÁST fontosnak tartom, igazi örömet, kikapcsolódást nyújt az ismeretszerzés (Szántó Gyöngyi).

JÓTÉKONYKODOM. Minden héten végzek olyan tevékenységeket, amely lelki értelemben vett ellentételezéssel jár, de ez nekem is és a megsegített embernek / szervezetnek is hasznos és jó érzéssel tölt el (Vada Gergely).

AZZAL FOGLALKOZOM, AMIVEL SZERETNÉK: Azért döntöttem a sikeres multi vezetői karrier feladása mellett, mert a szívemre, belső hajtóerőmre hallgattam. Nemrég megmérték a motivációs szintemet: 100% lett. Néha fárasztó, néha bizonytalan, néha döccenős: de tudom, érzem: a saját utamat járom, és ez jó hatással van rám, mert van értelme, célja, iránya és eredménye az életemnek…(Kun Zoltán).

KITŰZÖM MAGAM ELÉ A NAPI CÉLJAIMAT. Igyekszem megtervezni a napjaimat úgy, hogy minden napra jusson valami teljesítendő feladat. Így ezzel elkerülöm a haszontalanság érzetét és rendkívül sokat segít a teendőim időben való elvégzésében is (Nagy Regina).

MINDEN NAP OLVASOK valami kedvemre valót. Leginkább este, elalvás előtt, minimum 30 percet. Ez van, hogy ponyva, történelmi regény, de akár szakmai könyv, mert az is jól eshet (Dr. Márkus Anikó).

 

Találd meg számodra a legjobb tevékenységeket, amik motiválnak és feltöltenek, figyelj oda és törődj magaddal! Ha ezek megvannak lesz elegendő erőforrásod ahhoz, hogy megküzdj a folyamatosan változó kihívásokkal. 

A nyári alváshiány következményei a gyerekeknél

A Magyar Alvásszövetség közleménye: A nyári időszak számos kisgyermek életében a korábban megszokott alvási ritmus megváltozásával jár. Azok a 6-12 éves korú gyerekek, akik kevesebb mint kilenc órát alszanak éjszakánként, jelentős fejlődésbeli és teljesítési különbségeket mutatnak azokhoz képest, akik a szükséges órákat megalusszák.  A memóriáért, az intelligenciáért felelős agyi régiókban keletkező változásoknak hosszú távú negatív

Tovább olvasom »

Nyáron edzeni? Mit, mikor, mennyit? A nyári sportolás ökölszabályai

Rendszeresen vagy gyakran sportolsz, esetleg mostanában készülsz valamilyen megmérettetésre, versenyre? A jó idő ugyan mozgásra csábít, de a kánikulai melegben való megterhelés számtalan kockázatot jelent a szervezeted számára. Okos edzésmunkával meg lehet előzni a túlterhelést, a teljesítmény visszaesését és az egészségügyi kockázatokat is, de ehhez néhány alapvető elvet be kell tartani. Elöljáróban annyit, hogy az

Tovább olvasom »

COVID tanulságok: mit tegyél az egészségedért, most?

? Túl vagyunk a COVID-on? Mit tanulhattunk belőle? ? Mire érdemes figyelnünk az életmódunkban a háziorvos és az egészségfejlesztési szakemberek tapasztalati alapján? ? Mik a hosszú távú egészség pillérei? A Legyek jól! egészségtudatossági portált a COVID első hulláma alatt indították el a Palotanegyed praxis orvosai és egészségfejlesztési szakemberek. A rendelőkben és a kiadóban egyaránt sokat foglalkoztunk azzal,

Tovább olvasom »