A térdízület kopása

Krónikus térdfájdalmak leggyakoribb oka általában a térdízület arthrózisa, melynek két formáját különböztetjük meg. Az elsődleges térdízületi artrózis megjelenése egyre gyakoribb a kor előrehaladtával. Kiváltó oka feltételezhetően az anyagcsere rendellenességek a térdízületi folyadék összetételének kedvezőtlen változása, genetikailag meghatározott örökletes tényezők. Másodlagos térdízületi arthrózisról akkor beszélünk, ha valamilyen traumás sérülés, ízületi rendellenesség, ízületi tengelyeltérések, szisztémás betegség, vagy akár ízületet károsító gyógyszerhasználat a térdízületi felszínek károsodásának kiváltó oka.

A térdízület egy rendkívül nagy feladatot lát el. Teherviselő ízületről van szó, tehát diszfunkcionális működése nagyban befolyásolja életvitelünket, mozgásunk korlátozódik ezért érdemes mindent megtenni, hogy épségben tartsuk.

Milyen folyamatokon megy keresztül a térdízület?

Elsősorban a térdízületünket alkotó csontok felszínén található porcréteg veszíti el egészséges jellegét. A porc betöredezik, majd eltűnik, ennek következtében az ízületi rés beszűkül, vagy teljesen egymáshoz érintkezik a két csontos felszín. A csontok végein peremszéli csontos elváltozások, csőrök jelennek meg, melyek tovább rontva a helyzetet, egyre jobban beszűkítik a mozgásterjedelmet. Az ízületet körülvevő lágyrészek szintén érinetté válnak, az ízületi tok, szalagok, izmok működése is megváltozik, gyengülnek, rövidülnek.

Mivel az emberi szervezet egy teljes egész, ha valamelyik részelem kárt szenved, az sajnos hatással van az egész rendszerre. A térd alatt és felett lévő ízületek előbb utóbb érintetté válnak, medencénk helyzete is megváltozik melyet előbb-utóbb gerincoszlopunk követ.

Mik a jellemző tünetek?

Indítási nehézség, vagyis hosszabb ideig nyugalomban töltött idő után a felállás, elindulás nehezített, fájdalmas. Nyomásérzékenység az ízület körül, krepitáló hang az ízületi mozgás során. Lépcsőzéskor fájdalom, ízület mozgékonyságának csökkenése, elmaradás a nyújtásban/ hajlításban.

Sajnos, a már kialakult betegség előrehaladását megállítani nem lehet. Különböző módszerekkel azonban kezelhető. A szomszédos ízületek védelme, az ízületi mozgásterjedelem megtartása, az izmok erősítése és a statika megbomlásának megállítása, korrigálása, esetlegesen segédeszközök használata szükséges.

Tehát fontos a megelőzés… De mit tehetünk?

A legfontosabb az, hogy a kialakulását befolyásoló tényezőket kerüljük el. Ha eddig is sportoltunk, akkor folytassuk tovább, persze az ízületvédelem szempontjait figyelembe véve. Mindig szenteljünk időt az alapos bemelegítésre, és a fokozatos terheléshez való adaptálódásra. Válasszunk megfelelő feltételeket (pl.: ha futunk, akkor azt ne a betonon tegyük, illetve válasszunk megbízható kialakítású futócipőt) és a mozgás végén végezzük el a nyújtó gyakorlatokat.  Ezek mellett, természetesen érdemes kikérni egy gyógytornász véleményét, hiszen vannak olyan sportok, melyik kifejezetten igénybe veszik a térdízületet.

Ha eddig inaktív életet folytattál, de most úgy érzed itt az ideje, hogy tégy valamit egészségedért akkor hajrá! Viszont fontos, hogy ne rögtön olyat tevékenységet válassz, ami közvetlen nagy terhet jelent az ízületek számára, ezért nagy hangsúly van a fokozatosságon. Olyan mozgásformát válasszunk, mely az ízület szempontjából tehermentesített helyzetet jelent, például szobakerékpározás, talajon végzett tornák (pilates, jóga), és természetesen a gyógytorna. Mindezek mellett, nagyon fontos az ízületvédelem elsajátítása, a mindennapi tevékenységekre vonatkozóan is. Egyes mozgásformák nem megfelelően végezve többet árthatnak, mint használhatnának, például egy rosszul beállított szobakerékpár kifejezetten káros lehet a térdízületre nézve. Egy szakember segítségedre lehet, hogy megkapd a megfelelő információkat és biztonságban végezhesd a különböző mozgásokat. Ha már kialakulóban lévő arthrózisról beszélünk, akkor a folyamat lassítására és az állapot megtartására kell törekednünk.

A mozgásterápia elsődleges célja az ízület teljes mozgásterjedelmének és fájdalom mentességének megőrzés, az ízület mozgatása ideális mozgástengely mentén és az ízületet stabilizáló izmok erősítése, optimális terhelése a feladat.