Néhány fontos tudnivaló a gerincferdülésről

-A gerincferdülés, orvosi nevén scoliosis

-Létezik funkcionális scoliosis, mely nem jár valódi strukturális elváltozással, valamilyen egyensúlyfelbomlás miatt alakul, ki pl.: végtaghossz különbség, féloldali terhelés stb…

Strukturális scoliosis:

-Egy komplex elváltozásról szól, mely azt jelenti, hogy a ferdült gerinc nem csak egy oldalirányú görbülettel rendelkezik, melyet hátulról nézve látunk, hanem a csigolyák egymáshoz képest rotálódnak, maguk a csigolya testek is deformálódnak, emellett a gerincoszlopra jellemző, oldalnézetből látható természetes (fiziológiás) görbületek mértékei is megváltoznak.

-A scoliosisok több mint 80%-át a serdülőkorban jelentkező idiopáthiás, azaz ismeretlen eredetű gerincferdülés teszi ki.

-Kialakulását a mai kutatások már egyre inkább genetikai tényezők befolyására vezetik vissza.

-A családi halmozódás megfigyelhető és magasabb százalékban érinti a lány gyermekeket.

-A scoliosist kezelni kell, hiszen amíg nő a gyermek a görbület mértéke sokat és ütemes mértékben romolhat.

-Időnként, (és leginkább akkor, ha van a családban hajlam) érdemes megvizsgálni a gyermek hátát, hiszen a scoliosis kezelése annál eredményesebb minél hamarabb észrevesszük az elváltozásokat.

-Nem a hanyag ülés és a féloldali sport miatt alakul ki (a fentebb említettek miatt).

-A leggyakrabban megoldásnak vélt úszás és egyéb olyan sportok, melyeket szimmetrikusan végzünk, nem gyógyítják a scoliosist.

-A scoliosisos gyermeket ortopéd orvos/gyógytornász méri fel, a diagnózis fizikális vizsgálattal és kiegészítő röntgen képpel igazolható.

-A scoliosisra speciális gyógytorna gyakorlat létezik (Schroth módszer), mely a görbületeket minden irányból, komplexen korrigálja.

-Azok a gyermekek, akiknek a görbülete bizonyos mértéket meghalad korzettet, másnéven fűzőt kapnak.

Amennyiben többet szeretnél megtudni a gerincferdülésről, bátran jelentkezz online elérhető gyógytorna konzultációnkra, ahol gyógytornászunk választ tud adni felmerülő kérdéseire.